Saturday, July 7, 2012

Njezina svetost - Gospina trava
Gospina trava (Hipericum perforatum) ili Kantarion koji neki još nazivaju i trava Svetog Ivana, svojim ljekovitim svojstvima zaslužila je sveto ime.
Gospina trava svojom rasprostranjenošću od mora, otoka, preko stijena, livada, dolina i planinskih pašnjaka već tisućljećima čuva miran san svima koji je poznaju i vjeruju u njenu čudesnu moć.

Ono što je narodna medicina oduvijek znala, u novije vrijeme potvrđeno je i kliničkim ispitivanjima. Gospina trava je izvrstan biljni antidpresiv, pomaže kod nesanice, umanjuje umor i iscrpljenost, vraća životnu radost i tjera neutemeljeni strah od života.
Jeste li nekad legli na livadu i osjetili sunce kao nježan, blagi dodir tople ruke na licu.
Dodir sunca osigurat će vam gospina trava u dugim,sumornim, jesenjim večerima.
Nježni dodir blage ruke na čelu kad su vam uzburkane misli kao olujno more, donijet će vam čudesan sastojak hiperofin iz šalice toplog čaja.
Kad zatvorite oči u san će vam doći mirisna i cvjetna livada puna sunca, a tamne sjene iz mračnih gudura nestat će pod utjecajem svjetlosti i svetosti hipericina.

Oba sastojka imaju čudesnu moć koju su joj ponizno priznali i najžešći protivnici liječenja biljem.
No, budite oprezni, jer živimo u vremenu kad je novac zamijenio "moral i čast" na svim razinama.
Sve ljekovite biljke imaju ograničeni rok trajanja do najviše dvije godine, nakon toga su potpuno bezvrijedne.
Pisana slova na papiru i naštampani datumi ne garantiraju uvijek točnost informacija.
cvijet kantarionakliknite na sliku za uvećanje

Pođite i uberite sami gospinu travu. Ne možete pogriješiti, ako obratite pažnju na sunčano zlatnu boju cvijetova s pet latica koje uvijek cvjetaju u cvatovima, nikada pojedinačno.
Oštrije oko može primjetit male tamne točkice na rubovima latica i listovima pri vrhu stabljike koje su u stvari sitne dragocjene kapljice ljekovitog sastojka hipericina.
Gospinu travu lako ćete zapaziti na livadama, jer se ističe kako zlatnom bojom tako i sposobnošću da se probije prema suncu i između najviših trava i grmlja.
gospina trava Ima je na otocima, obalnom pojasu, među grmljem, na nasipima...i zaista nema nam opravdanja da ne iskoristimo ovaj čudotvorni dar majke Prirode.

Sabire se gornji dio stabljike - cvjetne kitice i listići pri vrhu.Najbolje neposredno prije nego se cvjetovi sasvim otvore.


Blagost sastojaka opravdava korištenje gospine trave i kod djece i mladih koji imaju poteškoća sa spavanjem ili koncentracijom, npr. u pubertetu ili kod starije populacije u kasnijoj dobi npr. menopauzi.

Gospina trava je siguran i pouzdan lijek, ali kao i kod svi biljnih lijekova simptomi nestaju polako i tek nakon redovnog uzimanja čaja najmanje dva tjedna primjećuju se promjene koje se dan za danom pojačavaju, a do četvrtog ili šestog tjedna potpuno iščezavaju i nastupa potpuno izlječenje.

Gospina trava nije samo pouzdan antidepresiv.
Ona se u narodnoj medicini upotrebljava i kod raznih bolesti praćenih vrućicom, jetrenih i žučnih tegoba.

Crvenim uljem liječe se rane, opekotine, razne ogrebotine i čirevi.

PRIPRAVCI:

Čaj od gospine trave
2 male žličice prelijemo s dva decilitra vrele vode, poklopimo i ostavimo da odstoji 10 minuta.
Odrasli: 1 šalica ujutro i 1 šalica čaja navečer pred spavanje
Djeca do 3 godine: pola šalice ujutro i pola šalice pred spavanje
Terapija traje najmanje 4 - 6 tjedana
*Za razliku od tableta za smirenje nisu zabilježene nikakve nuspojave kod uzimanja čaja od gospine trave

Tinktura od gospine trave:
20 g svježe osušenih cvjetova prelijemo s 100 ml 70 % alkohola (etanola)
Treba odstajati najmanje dva tjedna.
Kod depresija uzima se dva do tri puta na dan po 20-30 kapi u čaši vode.
Samo za odrasle.
Terapija traje 4 - 6 tjedana

Kantarionovo ulje - ulje od gospine trave
ulje gospine trave
kantarionovo ulje
10 g ubranih blago uvenulih cvjetova ( ne suhih) prelijemo s 100 ml najkvalitetnijeg maslinovog ulja.
Staklena posuda mora biti do ruba napunjena i dobro zatvorena.
Posudu držimo na suncu oko 3 tjedna dok ulje ne poprimi tamno-crvenu zagasitu boju.
Ulje ocijedimo i čuvamo ga na tamnom i hladnom mjestu.
Koristi se za liječenje opekotina, masažu kod reumatičnih tegoba i bolova, liječenje površinskih rana, ozeblina i raznih tegoba s kožom.

napomena: u literaturi se spominju upozorenja zbog hipericina, a koji navodno može izazvati fotosenzibilizaciju, iako nema potvrda preosjetjivosti u ljudi, podaci govore da su primjećene upale njuški u ovaca, konja i krava koje su pasle gospinu travu, te je svakako ljudima s osjetljivom kožom preporučen oprez ako se izlažu suncu.

Bazga - cijenjen i vjeran kućni prijatelj
U dobra, stara vremena, najbliže kući rastao je grm bazge.
"Ne bi smjelo biti kuće u kojoj žive ljudi, a da joj kućni prijatelj u blizini ne bude bazga.", poručuje Kneipp

Od bazge se upotrebljava, prije svega, cvijet koji se suši za čaj.
Djelovanje bazginog čaja cijeni se zbog jačanja obrambenih snaga organizma i kao izvrsno sredstvo za znojenje koje uvijek treba imati pri ruci čim se pojave prvi simptomi gripe ili prehlade.

Čaj od bazge

Vrhom puna žličica cvjetova bazge prelije se sa dva decilitra vrele vode, ostavi poklopljeno deset minuta da odstoji, a zatim se što je moguće toplije popije i odmah legnemo u krevet i dobro se pokrijemo. Uz dvije vruće šalice čaja od bazge možemo na taj način provesti kuru znojenja koja će izliječiti mnoge prehlade i gripu već na samom početku.

Isti efekat možemo postići uz čaj od jednake količine cvjetova bazge i lipovog cvijeta koji će još pripomoći kod upale grla.
Ako čaju dodamo još i malo kamilice, usput ćemo izliječiti i tegobe sa želucem koje se često pojave prilikom viroza i prehlada.

U nijedan čaj koji koristimo kao lijek nikada ne smijemo stavljati šećer, pogotovo ne surogate kao što je umjetni šećer. Čaj je najbolje piti bez ikakvih dodataka, a ako netko baš želi popraviti okus čaja, dozvoljeno je staviti malo meda.
Kralj livada - Maslačak

Na proljetnom zlatnom tepihu razasutom po livadama, prava zlatna ljekarna nam je nadohvat ruke.Iskoristite je, sad je pravi čas!

Maslačak je toliko poznat da ga već više doživljavamo kao povrće, nego kao divlju biljku.

Ali maslačak nije samo povrće - on je vrlo dragocjena i ljekovita biljka koja u proljeće vraća snagu organizmu i koristi se za ublažavanje i liječenje mnogih poremećaja u organizmu.
O čajevima i oblozima od maslačka ćemo drugom prilikom, ovdje ćemo se zadržati na receptima:

Salata od maslačka s kuhanim jajima
Skuhajte jaja na tvrdo.
Priredite maslačak tako da osim listova iskoristite i još nerascvjetane glavice i donje bijele dijelove u kojima ima obilje hranjivih tvari.
Narežite maslačak na sitno, umiješajte narezana tvrdo kuhana jaja i začinite kao što inače pravite salatu.

Salata od maslačka s krumpirom
Skuhajte krumpir u ljusci.
Priredite maslačak kao u gornjem receptu.
Još vrući krumpir, čim ga ogulite od kore, umiješajte u sitno narezan maslačak, posolite i začinite uljem i octom

Salata od maslačka s grahom
Namočite grah dan ranije.
Priredite maslačak kao u gornjim receptima
Pomiješajte maslačak s kuhanim i ocijeđenim grahom, posolite, te začinite s uljem i octom

Maslačak na lešo
U Dalmaciji se listovi i još nerasvjetani cvjetovi kuhaju kao zdrava "lešo" hrana, najčešće se miješaju sa špinatom, blitvom i ostalim povrćem.
Mješavina povrća stavi se kratko prokuhati u malo vode, procijedi i doda se sitno nasjeckan bijeli luk, posoli i začini maslinovim uljem.



[Med od maslačka 30 dkg cvijetova(brati kad je sunčano)+1,5l vode zajedno kuhati do ključanja,i ostaviti 24h.,procijediti+1,kg šećera+sok od jednog limuna.Kuhati do gustoće meda.,cvijetova može biti i nešto više,med ima lijepu zelenkastu boju,ugodnog je i nježnog okusa.Najbolje ga je spremati u manje bočice,ne kvari se,ne treba nikakav konzervans i blagotvorno djeluje na dišne putove.
kalendar branja maslačkovih cvjetova i lista: 21.4.od18h,22.4.do17h,23.4.do13h,30.4.cijeli dan]
Ječam - dar božice Demetre

Ječam koji su stari Grci slavili kao dar božice Demetre, "majke žita", danas je još uvijek nepravedno zapostavljena hrana s epitetom "sirotinjska hrana", koju su zbog toga posprdno odbacivala tzv. gospoda.

Kao kultura ječam se uzgajao još u kameno doba i pojedini narodi su ga preuzimali jedni od drugih kao punovrijednu namirnicu. U novije doba, od kada se pšenica melje u bijelo brašno - u doba šećera i raznih poslastica od bijelog brašna, ječam je gotovo potpuno nestao iz kuhinja, čime je znatno osiromašena naša prirodna prehrana.

Osim svoje velike hranjive vrijednosti, ječam spada i u ljekovite biljke jer ima brojna ljekovita svojstva.

Ječmena sluz što se stvara kuhanjem vrlo je ljekovita i vrijedna hrana u oboljenjima grla, želuca i crijeva. Ili kao oblog za sazrijevanje čireva i ublažavanje oteklina i bolova u zglobovima.

Ječmena voda nekad je bio napitak koji se primjenjivao kod povraćanja, i uopće svim upalama dišnog, probavnog i mokraćnog sustava.
Ječmena voda pila se tijekom mjesec dana 2 x dnevno.

Priprava ječmene vode:
- 1 čajna žlica
- 1 litra, po mogućnosti, prirodne izvorske vode
Ječam se stavi u hladnu vodu i kad zakuha, ostaviti da kuha još 10 min.

U prehrambenim preporukama od Hipokrata do Kushija ječam se uz smeđu kuhanu rižu preporuča i kao za oporavak kod raka želuca i debelog crijeva.
Poznati narodni liječnik Sebastian Kneipp između ostalog ječam je preporučivao kao zamjenu za kavu.
Cijelo zrno ječma prženo i samljeveno u mlincu za kavu izvrsna je zamjena za pravu kavu.
Ječmena kava pomiješana s mlijekom daje vrlo hranjiv i zdrav napitak.

Ječam je bogat mineralnim sastojcima kalija, fosfora, magnezija, kalcija,željeza, mangana, bakra i dr.
Od vitamina sadržava gotovo sve vitamine grupe B. A posebno se cijeni zbog vitamina B12, koji je inače dosta rijedak u ostalim namirnicma biljnog porijekla
Njezino veličanstvo - Kopriva

Kad bi se birala kraljica svih livada, šuma i pašnjaka, po svojoj važnosti, kruna bi sigurno pripala - koprivi.
Ova skromna, a istovremeno veličanstvena biljka sa žarećim žaokama na listovima i stabljici, kao da upravo zbog ljudi postoji.
Jer jedino čovjek može kuhanjem koristiti sve blagodati koprive.
Kad nebi na najmanji dodir ištrcala iz svojih bodlji otrov bogat mravljom kiselinom i enzimima sličnim zmijskom otrovu, zacijelo od nje već odavno nebi bilo traga, jer svojim izvanrednim ljekovitim svojstvima i svojom hranjivošću, idealna je hrana svim životinjama.

Za divno čudo, njene bodlje, kuhanjem postanu meke poput svile i dobivaju iscjeliteljsku moć.

"Kad bi vam netko rekao da smijete sakupljati samo jednu biljku, to bi trebala biti kopriva" (Maurice Messegue)

Koprivu svi poznajemo i ne treba je posebno opisivati.
Ono što nam je trenutno važno jest da je kopriva jedna od prvih pretproljetnih biljaka koje se pojavljuju već netom ispod snijega.

Ne čekajte proljeće, pođite u berbu kopriva čim okopni snijeg


Ako znate mjesto gdje rastu koprive ili ih imate u svom vrtu, a sigurni ste da nisu zagađene pesticidima i ostalim pošastima "moderne poljoprivrede", pođite ubrati zeleno-ljubičaste vrškove koji su već oformili listiće, ne čekajući toplinu sunca, kao većina biljaka.

Kopriva u povijesti

Kopriva je kraljevala svijetom još u najstarijim vremenima.
Već prvi narodi čim su spoznali vatru, otkrili su da se kopriva-žara kuhanjem pretvara u blago i ukusno jelo.
Iz starogrčkih knjiga i prvih pisanih tekstova saznajemo da se kopriva pripremala kao špinat ili se kuhala u juhi kao zdravo jelo.
Postojao je izraz " urticiranje" koji je označavao bičevanje koprivom, ali ne po kazni, već se urticiranjem liječila tifusna groznica i reuma.

Još i danas žene u narodu liječe artritis i reumu najjednostavnijim i najučinkovitijim sredstvom - bolna mjesta i natečene zglobove išibaju grančicama koprive.
Za čudotvoran oporavak zaslužna je mravlja kiselina kojima obiluju koprivine žaoke.

Prije pojave hladnjaka u listove koprive umatalo se meso i riba, zbog njenog antibakterijskog djelovanja.


Kopriva kao lijek

Kopriva je u cijelom biljnom svijetu najbogatija željezom.

Kopriva snažno utječe na cijeli organizam i za nju se s pravom može reći da djeluje kao svestrani lijek.

Koristi se kod anemije, reumatizma, bolesti probavnih organa, ateroskleroze, migrene, bubrežnih bolesti...i još bezbroj manjih i većih poremećaja i bolesti.

Kod terapije koprivom, najčešće se koristi svježe iscijeđeni sok mlade koprive, kojim se postižu izvanredni rezultati.

Kod terapije reume i artrisa listovi i vršci koprive se kuhaju na pari, a za liječenje je zaslužan bor kojeg u samo 10 dkg koprive kuhane na pari ima više nego u terapijskoj dozi tabletama.

Posljednjih se godina kopriva sve više koristi za liječenje bronhitisa i peludne hunjavice, u koju svrhu se koristi slijedeći recept:
2 žličice suhe koprive prelijte sa šalicom uzavrele vode i ostavite da odstoji dok se ne ohladi. Pije se tri puta na dan.
* za pravilno sušenje i čuvanje ljekovitog bilja pročitajte članak br.1 - sakupljanje i čuvanje ljekovitog bilja

Sok korijena i lista koprive pomiješan s medom u jednakim omjerima znatno olakšava tegobe kod kroničnog bronhitisa.

Prehrambene vrijednosti koprive

Koprivu zbog njezine dostupnosti, izuzetne prehrambene i vitaminske vrijednosti ubrajamo u najkorisnije i najzdravije lisnato povrće.
Mladi listovi koprive u proljeće sadržavaju obilje C vitamina, karotina ( A vitamin), kalcija, vitamina K, B2 i pantenonske kiseline.
U biljci ima i bjelančevina, ugljikohidrata, masti, fosfora, željeza, bora i kremene kiseline.
Kopriva je prirodni polivitaminski koncentrat i njezino blagotvorno djelovanje na organizam je i znanstveno dokazano.


Recepti i jela s koprivom

*upotrebljavaju se samo vršci koprive s 6-8 listića
** nikada nemojte koprivu brati uz prometnice ili livade koje su tretirane pesticidima
*** nemojte koprivu kupovati na tržnici ako nemate povjerenja u prodavača da je kopriva ubrana na nezagađenom terenu
Sirup od koprive
25 dkg svježih listova koprive
1 litra vode
1,5 kg šećera

Oprane svježe listove malo nasjeckati i preliti vodom.
Ostaviti poklopljeno da odstoji preko noći (ili oko 12 sati).
Listove izvaditi, sok iz njih dobro protisnuti kroz gazu i vratiti sok u tekućinu u kojoj su se koprive močile.
Tekućinu pomiješati sa šećerom i kuhati do gustoće sirupa.
Spremiti u staklene, dobro zatvorene boce i čuvati na hladnom mjestu.


Stari recept - Žaruša

Na oko 0.5 kg koprive dodaje se 3 - 4 češnja češnjaka i 2 žlice ulja, sol po ukusu
U kipućoj vodi kuhati svježe koprive oko pola sata.
Staviti kuhane koprive u cjedilo da se dobro ocijede.
Koprivu sitno isjeckati.
Na vrelom ulju pržiti pripremljenu koprivu oko 1-2 minute, uz miješanje. Posoliti prema ukusu.
Bijeli luk koji smo prethodno sitno isjeckali, pomiješa se s gotovom vrućom koprivom i odmah servira.

Može se poslužiti kao prilog uz pire-krumpir i budimo sigurni da imamo jedan izuzetno hranjiv, kompletan obrok.

Umak od koprive ( kopriva kao špinat)

Vrškove kopriva operite i kratko blanširajte u posoljenoj vodi.
Na ulju ili maslacu kratko propržite brašno, dodajte nasjeckane koprive i zalijte s mlijekom.
Kratko prokuhajte i posolite.


Juha od koprive


Uobičajeno korjenasto povrće za juhu (mrkva, peršin, celer) izrežite na manje komadiće i kratko prepecite na ulju ili maslacu.
Zalijte vodom i dodajte 2 šake vrškova od koprive.
Kuhajte dok korjenasto povrće nije napola mekano, pa posolite, dodajte 2 žlice riže i kuhajte do kraja.

Savijača od kopriva i krumpira

0.5 kg koprive
0.5 kg krumpira
2 dcl vrhnja za kuhanje
malo ulja ili rastopljenog maslaca
domaći ili kupovni listovi za savijaču

Krumpir skuhati u kori, očistiti i propasirati. Koprive blanširati u malo slane vode, pa ih nasjeckati.
Pomiješati krumpir i koprive s vrhnjem i malo posoliti.
Rasporediti smjesu po listovima i zarolati. Složiti u pleh, preliti rastopljenim maslacem ili uljem i peći na oko 200 stupnjeva.

Pita zeljanica od koprive


0.5kg vrškova koprive
25 dkg svježeg sira
4 jaja
1.5 dcl kiselog vrhnja
3 vrhom pune žlice brašna
4 jaja
malo soli
bijeli luk ( po želji)
prašak za pecivo ( navrh noža)
2.5 dcl mlijeka za preljev

Koprivu kratko blanširati u malo slane vode i sitno nasjeckati.
Jaja sir i vrhnje umutiti, pa ubaciti koprivu, posoliti i dobro promiješati.
Dodati brašno i po potrebi malo mlijeka, ako je pregusto.
Lim nauljiti i staviti u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva C da se ugrije.
Nasuti smjesu i peći oko 30 minuta. Zaliti s vrućim mlijekom i peći još oko 15 minuta ( u mlijeko možemo dodati žličicu maslaca)
komentati..... Moj djed i baka protiv krumpirove zlatice uvijek su koristili pripravak od koprive,a dobro Janko rece efikasn,je protiv svih biljnih nametnika,za voce povrce,cvijece,a ujedno i sluzi kao hrana biljci ili vec gdje ste pripravak koristili,a probao sam zeljanicu od koprive i veoma je ukusna ,ali mi se jos vise dopala zeljanci od koprive s kukuruznim brasnom i jogurt uz to svaki zalogaj pravi uzitak... mmmmm evo iz prve ruke: imala sam zadebljanje zgloba na prstu ruke kao posljedicu artritisa više od godinu dana, prošlo ljeto sam tri puta stavila na to mjesto svježu koprivu, u roku mjesec dana se sve povuklo, sada se više ništa ne vidi, a bilo je veličine manjeg graška Kopriva obnavlja krv, tj. cisti jetra od kolesterina, masnoca i raznih otrova (anitoxidans). Takoder producira nova krvna zrnca, pospjesuje mokracne puteve... Kopriva ima i učinkovita hipoalergijska svojstva KOPRIVA kao zastita voca i loze ili ruza. Moje iskustvo. Nemam vocnjak vec nekoliko vocki u vrtu. U bacvicu tridesetak litara, staviti desetak nasijckanih stabljika koprive duzih od pola metra, i poklopiti, ostaviti 10 - 15 dana, na vrhu se pojavemrlje kao od ulja. Nakon svakog praznjenja dodajem par novih sttabljika i vode. To tekucinu procijedim kroz stare zenske najlonke i sa tim sprejam vocke, lozu ili ruze. Ako se na ruzama pojave zelene usi i sa time posprejam (operem lisce i mlade izboje) zeleneih usi se rijesim za dva do 4 tijedna ovisno o kisi koja vijerojatno sapere. Ne koristim nikakva druga sredstva i moje vocke nemaju bolesti. Isto mozete koristiti u povrtnjaku za zastitu povrca, bez ikakovih drugih sredstava