Saturday, July 7, 2012

Njezino veličanstvo - Kopriva

Kad bi se birala kraljica svih livada, šuma i pašnjaka, po svojoj važnosti, kruna bi sigurno pripala - koprivi.
Ova skromna, a istovremeno veličanstvena biljka sa žarećim žaokama na listovima i stabljici, kao da upravo zbog ljudi postoji.
Jer jedino čovjek može kuhanjem koristiti sve blagodati koprive.
Kad nebi na najmanji dodir ištrcala iz svojih bodlji otrov bogat mravljom kiselinom i enzimima sličnim zmijskom otrovu, zacijelo od nje već odavno nebi bilo traga, jer svojim izvanrednim ljekovitim svojstvima i svojom hranjivošću, idealna je hrana svim životinjama.

Za divno čudo, njene bodlje, kuhanjem postanu meke poput svile i dobivaju iscjeliteljsku moć.

"Kad bi vam netko rekao da smijete sakupljati samo jednu biljku, to bi trebala biti kopriva" (Maurice Messegue)

Koprivu svi poznajemo i ne treba je posebno opisivati.
Ono što nam je trenutno važno jest da je kopriva jedna od prvih pretproljetnih biljaka koje se pojavljuju već netom ispod snijega.

Ne čekajte proljeće, pođite u berbu kopriva čim okopni snijeg


Ako znate mjesto gdje rastu koprive ili ih imate u svom vrtu, a sigurni ste da nisu zagađene pesticidima i ostalim pošastima "moderne poljoprivrede", pođite ubrati zeleno-ljubičaste vrškove koji su već oformili listiće, ne čekajući toplinu sunca, kao većina biljaka.

Kopriva u povijesti

Kopriva je kraljevala svijetom još u najstarijim vremenima.
Već prvi narodi čim su spoznali vatru, otkrili su da se kopriva-žara kuhanjem pretvara u blago i ukusno jelo.
Iz starogrčkih knjiga i prvih pisanih tekstova saznajemo da se kopriva pripremala kao špinat ili se kuhala u juhi kao zdravo jelo.
Postojao je izraz " urticiranje" koji je označavao bičevanje koprivom, ali ne po kazni, već se urticiranjem liječila tifusna groznica i reuma.

Još i danas žene u narodu liječe artritis i reumu najjednostavnijim i najučinkovitijim sredstvom - bolna mjesta i natečene zglobove išibaju grančicama koprive.
Za čudotvoran oporavak zaslužna je mravlja kiselina kojima obiluju koprivine žaoke.

Prije pojave hladnjaka u listove koprive umatalo se meso i riba, zbog njenog antibakterijskog djelovanja.


Kopriva kao lijek

Kopriva je u cijelom biljnom svijetu najbogatija željezom.

Kopriva snažno utječe na cijeli organizam i za nju se s pravom može reći da djeluje kao svestrani lijek.

Koristi se kod anemije, reumatizma, bolesti probavnih organa, ateroskleroze, migrene, bubrežnih bolesti...i još bezbroj manjih i većih poremećaja i bolesti.

Kod terapije koprivom, najčešće se koristi svježe iscijeđeni sok mlade koprive, kojim se postižu izvanredni rezultati.

Kod terapije reume i artrisa listovi i vršci koprive se kuhaju na pari, a za liječenje je zaslužan bor kojeg u samo 10 dkg koprive kuhane na pari ima više nego u terapijskoj dozi tabletama.

Posljednjih se godina kopriva sve više koristi za liječenje bronhitisa i peludne hunjavice, u koju svrhu se koristi slijedeći recept:
2 žličice suhe koprive prelijte sa šalicom uzavrele vode i ostavite da odstoji dok se ne ohladi. Pije se tri puta na dan.
* za pravilno sušenje i čuvanje ljekovitog bilja pročitajte članak br.1 - sakupljanje i čuvanje ljekovitog bilja

Sok korijena i lista koprive pomiješan s medom u jednakim omjerima znatno olakšava tegobe kod kroničnog bronhitisa.

Prehrambene vrijednosti koprive

Koprivu zbog njezine dostupnosti, izuzetne prehrambene i vitaminske vrijednosti ubrajamo u najkorisnije i najzdravije lisnato povrće.
Mladi listovi koprive u proljeće sadržavaju obilje C vitamina, karotina ( A vitamin), kalcija, vitamina K, B2 i pantenonske kiseline.
U biljci ima i bjelančevina, ugljikohidrata, masti, fosfora, željeza, bora i kremene kiseline.
Kopriva je prirodni polivitaminski koncentrat i njezino blagotvorno djelovanje na organizam je i znanstveno dokazano.


Recepti i jela s koprivom

*upotrebljavaju se samo vršci koprive s 6-8 listića
** nikada nemojte koprivu brati uz prometnice ili livade koje su tretirane pesticidima
*** nemojte koprivu kupovati na tržnici ako nemate povjerenja u prodavača da je kopriva ubrana na nezagađenom terenu

No comments: