Saturday, July 7, 2012

Kralj livada - Maslačak

Na proljetnom zlatnom tepihu razasutom po livadama, prava zlatna ljekarna nam je nadohvat ruke.Iskoristite je, sad je pravi čas!

Maslačak je toliko poznat da ga već više doživljavamo kao povrće, nego kao divlju biljku.

Ali maslačak nije samo povrće - on je vrlo dragocjena i ljekovita biljka koja u proljeće vraća snagu organizmu i koristi se za ublažavanje i liječenje mnogih poremećaja u organizmu.
O čajevima i oblozima od maslačka ćemo drugom prilikom, ovdje ćemo se zadržati na receptima:

Salata od maslačka s kuhanim jajima
Skuhajte jaja na tvrdo.
Priredite maslačak tako da osim listova iskoristite i još nerascvjetane glavice i donje bijele dijelove u kojima ima obilje hranjivih tvari.
Narežite maslačak na sitno, umiješajte narezana tvrdo kuhana jaja i začinite kao što inače pravite salatu.

Salata od maslačka s krumpirom
Skuhajte krumpir u ljusci.
Priredite maslačak kao u gornjem receptu.
Još vrući krumpir, čim ga ogulite od kore, umiješajte u sitno narezan maslačak, posolite i začinite uljem i octom

Salata od maslačka s grahom
Namočite grah dan ranije.
Priredite maslačak kao u gornjim receptima
Pomiješajte maslačak s kuhanim i ocijeđenim grahom, posolite, te začinite s uljem i octom

Maslačak na lešo
U Dalmaciji se listovi i još nerasvjetani cvjetovi kuhaju kao zdrava "lešo" hrana, najčešće se miješaju sa špinatom, blitvom i ostalim povrćem.
Mješavina povrća stavi se kratko prokuhati u malo vode, procijedi i doda se sitno nasjeckan bijeli luk, posoli i začini maslinovim uljem.



[Med od maslačka 30 dkg cvijetova(brati kad je sunčano)+1,5l vode zajedno kuhati do ključanja,i ostaviti 24h.,procijediti+1,kg šećera+sok od jednog limuna.Kuhati do gustoće meda.,cvijetova može biti i nešto više,med ima lijepu zelenkastu boju,ugodnog je i nježnog okusa.Najbolje ga je spremati u manje bočice,ne kvari se,ne treba nikakav konzervans i blagotvorno djeluje na dišne putove.
kalendar branja maslačkovih cvjetova i lista: 21.4.od18h,22.4.do17h,23.4.do13h,30.4.cijeli dan]

No comments: