Saturday, July 7, 2012

Ječam - dar božice Demetre

Ječam koji su stari Grci slavili kao dar božice Demetre, "majke žita", danas je još uvijek nepravedno zapostavljena hrana s epitetom "sirotinjska hrana", koju su zbog toga posprdno odbacivala tzv. gospoda.

Kao kultura ječam se uzgajao još u kameno doba i pojedini narodi su ga preuzimali jedni od drugih kao punovrijednu namirnicu. U novije doba, od kada se pšenica melje u bijelo brašno - u doba šećera i raznih poslastica od bijelog brašna, ječam je gotovo potpuno nestao iz kuhinja, čime je znatno osiromašena naša prirodna prehrana.

Osim svoje velike hranjive vrijednosti, ječam spada i u ljekovite biljke jer ima brojna ljekovita svojstva.

Ječmena sluz što se stvara kuhanjem vrlo je ljekovita i vrijedna hrana u oboljenjima grla, želuca i crijeva. Ili kao oblog za sazrijevanje čireva i ublažavanje oteklina i bolova u zglobovima.

Ječmena voda nekad je bio napitak koji se primjenjivao kod povraćanja, i uopće svim upalama dišnog, probavnog i mokraćnog sustava.
Ječmena voda pila se tijekom mjesec dana 2 x dnevno.

Priprava ječmene vode:
- 1 čajna žlica
- 1 litra, po mogućnosti, prirodne izvorske vode
Ječam se stavi u hladnu vodu i kad zakuha, ostaviti da kuha još 10 min.

U prehrambenim preporukama od Hipokrata do Kushija ječam se uz smeđu kuhanu rižu preporuča i kao za oporavak kod raka želuca i debelog crijeva.
Poznati narodni liječnik Sebastian Kneipp između ostalog ječam je preporučivao kao zamjenu za kavu.
Cijelo zrno ječma prženo i samljeveno u mlincu za kavu izvrsna je zamjena za pravu kavu.
Ječmena kava pomiješana s mlijekom daje vrlo hranjiv i zdrav napitak.

Ječam je bogat mineralnim sastojcima kalija, fosfora, magnezija, kalcija,željeza, mangana, bakra i dr.
Od vitamina sadržava gotovo sve vitamine grupe B. A posebno se cijeni zbog vitamina B12, koji je inače dosta rijedak u ostalim namirnicma biljnog porijekla

No comments: