Sirup od koprive
25 dkg svježih listova koprive
1 litra vode
1,5 kg šećera
Oprane svježe listove malo nasjeckati i preliti vodom.
Ostaviti poklopljeno da odstoji preko noći (ili oko 12 sati).
Listove izvaditi, sok iz njih dobro protisnuti kroz gazu i vratiti sok u tekućinu u kojoj su se koprive močile.
Tekućinu pomiješati sa šećerom i kuhati do gustoće sirupa.
Spremiti u staklene, dobro zatvorene boce i čuvati na hladnom mjestu.
Stari recept - Žaruša
Na oko 0.5 kg koprive dodaje se 3 - 4 češnja češnjaka i 2 žlice ulja, sol po ukusu
U kipućoj vodi kuhati svježe koprive oko pola sata.
Staviti kuhane koprive u cjedilo da se dobro ocijede.
Koprivu sitno isjeckati.
Na vrelom ulju pržiti pripremljenu koprivu oko 1-2 minute, uz miješanje. Posoliti prema ukusu.
Bijeli luk koji smo prethodno sitno isjeckali, pomiješa se s gotovom vrućom koprivom i odmah servira.
Može se poslužiti kao prilog uz pire-krumpir i budimo sigurni da imamo jedan izuzetno hranjiv, kompletan obrok.
Umak od koprive ( kopriva kao špinat)
Vrškove kopriva operite i kratko blanširajte u posoljenoj vodi.
Na ulju ili maslacu kratko propržite brašno, dodajte nasjeckane koprive i zalijte s mlijekom.
Kratko prokuhajte i posolite.
Juha od koprive
Uobičajeno korjenasto povrće za juhu (mrkva, peršin, celer) izrežite na manje komadiće i kratko prepecite na ulju ili maslacu.
Zalijte vodom i dodajte 2 šake vrškova od koprive.
Kuhajte dok korjenasto povrće nije napola mekano, pa posolite, dodajte 2 žlice riže i kuhajte do kraja.
Savijača od kopriva i krumpira
0.5 kg koprive
0.5 kg krumpira
2 dcl vrhnja za kuhanje
malo ulja ili rastopljenog maslaca
domaći ili kupovni listovi za savijaču
Krumpir skuhati u kori, očistiti i propasirati. Koprive blanširati u malo slane vode, pa ih nasjeckati.
Pomiješati krumpir i koprive s vrhnjem i malo posoliti.
Rasporediti smjesu po listovima i zarolati. Složiti u pleh, preliti rastopljenim maslacem ili uljem i peći na oko 200 stupnjeva.
Pita zeljanica od koprive
0.5kg vrškova koprive
25 dkg svježeg sira
4 jaja
1.5 dcl kiselog vrhnja
3 vrhom pune žlice brašna
4 jaja
malo soli
bijeli luk ( po želji)
prašak za pecivo ( navrh noža)
2.5 dcl mlijeka za preljev
Koprivu kratko blanširati u malo slane vode i sitno nasjeckati.
Jaja sir i vrhnje umutiti, pa ubaciti koprivu, posoliti i dobro promiješati.
Dodati brašno i po potrebi malo mlijeka, ako je pregusto.
Lim nauljiti i staviti u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva C da se ugrije.
Nasuti smjesu i peći oko 30 minuta. Zaliti s vrućim mlijekom i peći još oko 15 minuta ( u mlijeko možemo dodati žličicu maslaca)
Saturday, July 7, 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment