Sunday, March 4, 2012

Jod neophodan za rad štitne žlijezde

Jod je mineral koji se javlja u tragovima u organizmu, a neophodan je za normalan rast i razvoj. Oko 70-80% joda se nalazi u štitnoj (tireoidnoj) žlijezdi. Jod je elemenat koji je potreban za stvaranje tireoidnih hormona (hormona štitne žlijezde) trijodtironina (T3) i tetrajodtironina (T4). Štitna žlijezda preuzima jod iz krvi i ugrađuje ga u tireoidne hormone, koji se po potrebi oslobađaju u cirkulaciju. Tireoidni hormoni ispoljavaju svoje dejstvo u ciljnim organima i tkivima organizma. Nedostatak joda dovodi do hipotireoidizma – smanjenog nivoa hormona tireoidne žlijezde. Simptomi ovog stanja uključuju umor, povećanje težine, suvu kožu, osjeljivost na promjene temperature (osećaj hladnoće). Kod odojčadi i djece hipotireoidizam može dovesti do zastoja u fizičkom i mentalnom razvoju.

Klasični znak nedostatka joda je uvećana tireoidna žlijezda. Neka stanja hipotireoidizma se karakterišu veoma uvećanom štitnom žlijezdom, poznatijom kao gušavost. Da bi se spriječio nedostatak joda u ishrani stanovništva uvedeno je obavezno jodiranje kuhinjske soli i od tada je ovaj problem regulisan u razvijenim zemljama.

Jod se koristi prvenstveno u prevenciji hipotireoidizma, ali se nekad primenjuje i za:

Iskašljavanje – jod pomaže oslobađanju sekreta iz grla i disajnih puteva. Primenjuje se u vidu sirupa za kašalj.
Fibrocistične promjene u dojkama – prema nekim istraživanjima kod nedostatka joda može doći do razvoja fibrocističnih promjena u dojkama.
Tumor dojki – ishrana bogata jodom povezana je sa smanjenom incidencom pojave tumora dojki. Ipak, neophodna su dodatna istraživanja da bi se povećan unos joda mogao povezati sa smanjenjem rizika za ovaj tumor.
Vaginitis – povidon – jod vaginalete se koriste za regulaciju upalnih procesa, kao i kod svraba i sekreta.
Rane – jod se često koristi za dezinfekciju rana, a primenjuje se kao rastvor. Masti povidon joda se koriste kod opekotina za smanjenje razvoja infekcija.
Radioaktivni jod – se koristi kod pojačane aktivnosti štitne žlijezde, koja se naziva tireoidizam.

U kojim namirnicama se nalazi jod?

Najznačajniji izvor joda je jodirana kuhinjska so. Školjke, morska alga kelp i drugi morski organizmi apsorbuju velike količine joda u morima. Bijeli luk, susam, soja, spanać su takođe, dobri izvori joda.
Koje su preporučene dnevne doze?

Smatra se da su dnevne potrebe za jodom 120-150mcg za odrasle, u trudnoći i laktaciji dnevne potrebe se povećavaju do 200mcg.
Kome su potrebne povećane količine joda?

Smatra se da vegetarijanci i osobe iz čije je ishrane izbačena jodirana so, riba i morski plodovi ne unose dovoljno joda ishranom. Kod hipotireoidizma i gušavosti, koji su uslovljeni nedostatkom joda u organizmu, ljekar može preporučiti dodatni unos joda. Fibrocistične promene u dojkama – prema nekim istraživanjima kod nedostatka joda može doći do razvoja ovih promjena. Neke namirnice bogate kofeinom i mastima mogu pogoršati stanje napetosti u dojkama prije menstruacije.

Tumor dojki – ishrana bogata jodom je povezana sa smanjenom incidencom pojave ovog tumora. Ipak, neophodna su dodatna istraživanja da bi se povećan unos joda mogao povezati sa smanjenjem rizika za tumor dojke.

U multimineralnim-multivitaminskim preparatima jod je obično u vidu natrijum-jodida ili se primenjuju suplementi na bazi algi bogatih jodom (kelp).
Da li se može unijeti previše joda?

Naglo uzimanje velikih količina joda može dovesti do poremećaja u proizvodnji hormona štitne žlijezde i hipotireoidizma kod ljudi koji inače imaju normalnu funkciju štitne žlijezde. Povećan unos joda takođe povećava rizik za razvoj Hašimotovog sindroma, nekih tumora štitne žlijezde i tireotoksikoze. Dodatni unos joda u vidu suplemenata ne preporučuje se u oblastima u kojima zemljište i hrana sadrže dovoljne količine joda.
Sa kojim ljekovima ne treba upotrebljavati jod?

Kod upotrebe antitireoidnih lekova (Propiltiouracil, Tiastat), litijuma i varfarina ne treba istovremeno koristiti preparate na bazi joda. Pošto se jod uglavnom primenjuje u vidu kalijum jodida, može potencijalno dovesti i do hiperkalemije, pa se ne preporučuje duža upotreba ni kod istovremene upotrebe sa nekim diureticima i lijekovima za pritisak.

No comments: