Sunday, March 4, 2012

Ranije ustajanje recept je za sreću, vitkost i bolje zdravlje

Oni koji ustaju prije sedam sati radnim danom i vikendom pokazuju najmanje znakova tjeskobe i depresije, češće doručkuju i redovno vježbaju pa su i mršaviji. Kasni odlazak na spavanje i kasnije ustajanje štete čovjekovom zdravlju i ugrožavaju njegovu sreću, otkrila je studija Univerziteta Roehampton sprovedena na više od 1100 ljudi.

Oko 13 posto ispitanih su ranoranioci koji i vikendom ustaju oko sedam sati, šest posto njih ustaje oko devet sati ujutro i još kasnije vikendom, dok je ostalih 81 posto negdje između. Oni koji najranije ustaju imaju najmanje zdravstvenih problema i znakova depresije i tjeskobe.

Takođe, oni češće doručkuju i redovnije vježbaju, što se povezuje s njihovom kondicijom i manjom tjelesnom težinom, zaključuju istraživači. Popodnevni san prema rezultatima istraživanja nema očitog uticaja na sreću, vitkost i zdravlje ljudi.

- Dobrobiti ranijeg ustajanja i njegove dobrobiti su očite. Te se razlike povezuju s gorim kvalitetom sna kod onih koji kasnije liježu – rekao je vodja studije, dr. Jörge Huber

No comments: