Sunday, March 4, 2012

Nista kao kiseli kupus

Dok je za mnoge ljude kiseli kupus asocijacija proste namirnice namijenjene prehrani u hladnim zimskim mjesecima, za to su vrijeme naučnici radili i radili i došli do zaključka da on nije ni malo jednostavna niti obična namirnica već, može se reći, u neku ruku “super hrana”. Prema rezultatima istraživanja objavljenim u casopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, kiseli kupus je hrana sa najviše korisnih sastojka potrebnih ljudskom organizmu.
Stara poslovica kaže da ko drži do zdravlja jede kupus. Bogatstvo kalijuma, gvozdja, magnezijuma, sumpora i bakra, manjih količina natrijuma, i povoljan odnos kalcijuma i fosfora osigurava maksimalno iskorištavanje kalcijuma u organizmu.A kisjeli kupus?

Ova biljka iz porodice krstašica obiluje antioksidansima koji štite od karcinoma, prehrambenim vlaknima, vitaminima, kalcijumom i drugim mineralima, a prema istraživanju povoljno utice i na libido.
Ova namirnica ne samo da jača imunitet i pomaže proces varenjave, nego aktivno učestvuje u borbi protiv pojedinih vrsta raka.Kupus je jedna od rijetkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gdje je čovjek uspio poboljšati prirodu, tj. povećati nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Naime, zelje kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla (npr. u pršuti). Iz tog razloga kiselo zelje je za mnoge neizostavna prehrambena namirnica.

Sva višegodišnja istraživanja uvijek iznova potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može mirno mjeriti s limunom i pomorandžom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C). Znamo da su i moreplovci u potpalublju obavezno prevozili drvene kace pune kiselog zelja, kako mornari ne bi oboljeli od nedostatka vitamina C – skorbuta!Pošto kalijum podstiče izlučivanje vode iz organizma, kupus bi trebalo da jedu i oboljeli od reume i gihta, kao i oni s vodenom bolešću (nakupljanjem tečnosti u abdomenu), a osim za spoljnu upotrebu, ovo povrće se preporučuje, i to u vidu soka, za razne smetnje i oboljenja.

Na primjer, svakodnevno pijenje čaše sveže iscijeđenog soka od kupusa između obroka pomoći će protiv proliva, kolitisa i upale crijeva, uključujući i debelo, protiv čira na želucu preporučuju se tri čaše do litra, tokom cijelog dana u malim gutljajima, u toku tri – četiri nedelje, a dve čaše dovoljne su protiv malokrvnosti (uz sirov ili na pari kuvan kupus). Protiv bronhitisa, čestog pratioca nazeba, preporučuje se topao buljon od kupusa zaslađen medom, jer on smiruje nadražaj na kašalj i olakšava iskašljavanje. Protiv kašlja se preporučuje sirup od crvenog kupusa, pomiješan najbolje s medom, jer blagotvorno deluje na pluća, a pored uobičajenog rasola, protiv mamurluka takođe može da se koristi sirup od ove vrste kupusa. Pravi se tako što se soku od kupusa doda ista količina šećera (može i nešto više) i kuva na pari dok se ne zgusne.

Kupus je izrazito pogodan za redukcijske dijete, jer sadrži samo 40 kcal na 400 g. Jednako je dobar i svježi i kiseli, dok je kuvani, kao i u slučaju drugih namirnica, siromašniji nutrijentima koji se uništavaju na visokim temperaturama. Odličan je u gotovo svim slučajevima nedostatka vitamina i minerala, i kod osjetljivosti sluznice probavnog trakta, posebno želuca i dvanaestopalačnog crijevaa. Sprečava i liječi zatvor (konstipaciju), i djeluje kao antiseptik. Zbog svih navedenih svojstava treba ga znatno više uključiti u svakodnevnu prehranu.

Pored toga, kiselo zelje krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kojeg bjelančevine uopštee ne bi mogle biti iskorištene.
Takođe, kiselo zelje je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelisku energiju, cjelokupni metabolizam, izmjenu materija u mozgu, sadrži panotensku kiselinu (vitamin B5) potrebnu za ćelijsku energiju i zdravu boju kose.

Kiseli kupus i imunitet

Nije tajna da kisjeli kupus ima blagotvorno djelovanje na imunitet. Ne samo da je pun vitamina i minerala (koji se takođe nalaze i u svježem kupusu) već i korisnih fitohemikalija stvorenih fermentacijom.

Redovna konzumacija kiselog kupusa pomaže u borbi protiv prehlade, čisti problematičnu kožu, snižava tjelesnu težinu i smanjuje toksičnost krvi – dakle, pomaže neutralisiranju neželjenih efekata kod lošeg imunološkog sistema.

Kiseli kupus i rak
Nedavne studije su pokazale da konzumiranje fermentisanog (kiselog) kupusa sprječava rast raka naročito u dojkama, debelom crijevu, plućima i jetri.
Kao interesantan primjer navodi se i studija u kojoj su naučnici upoređivali stopu oboljelih žena od raka dojke poljskog porijekla. Dakle, amerikanke poljskog porijekla su mnogo više oboljevale od raka dojke nego njihove zemljakinje u domovini. Već vjerojatno pogađate – evropske poljakinje jedu mnogo više kiselog kupusa!
Kiseli kupus podstiče i jača imunoloki sistem, kojemu je zadatak i razaranje ćelija raka, podstiče rad metabolizma, a na taj način i izbacivanje otrova iz tijela. Kiseli kupus i sok od kiselog kupusa sadrže prirodne sastojke kojih je dokazano preventivno i terapijsko djelovanje kod karcinomskih oboljenja:
- balastne materije
- vitamin C
- folna kiselina
- kalcijum
- sekundarne biljne materije iz grupe flavonoida i glukozinolata
- mliječna kiselina i bakterije mliječne kiseline.
Bakterije mliječne kiseline trebale bi biti u stanju neutralizovati neke materije koje izazivaju rak. Poznato je, naprimjer, da one mogu vezati nitrit koji se nalazi u mnogim namirnicama te na taj način spriječiti da se on u tijelu pretvori u opasne nitrozamine.
Kao prevencija raka i popratna terapija popije se svakog dana 1/8 litre soka kiselog kupusa (pomiješanja s vodom 1:1) i to jednom ujutro na prazan Želudac, a zatim još dvaputa prije glavnih obroka.
Kiseli kupus i varenje

Kao i jogurt, kiseli kupus je prepun korisnih bakterija koje mogu pomoći u održavanju ravnoteže unutar probavnog trakta. Kiseli kupus sadrži posebne bakterije koja snažno utiču na imunološki sistem, a sa druge strane, postaju nepremostiva prepreka za išerihiju coli i kandidu (a obje su veoma “popularne” među ženskom populacijom). Ove korisne bakterije iz kupusa pomažu i u borbi protiv slobodnih radikala i poboljšavaju varenje naročito žitarica i mahunarki





Ljekovita svojstva

Kiselo zelje, ne samo da ima izuzetna nutritivna već i ljekovita svojstva poput:

1 osvježava duh i djeluje na dobro raspoloženje, zahvaljujući boljem iskorištavanju bjelančevina;
2 organizam čini otpornim na stres;
3 aktivira izmjenu materija u mozgu i živcima;
4 podstiče izmjenu gvoždja u krvi;
5 pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca;
6 stimuliše rad ćelija i djeluje pomlađujući;
7 pomaže kod izgradnje kostiju;
8 reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi, a isto tako i pdotiče metabolizam masnih ćelija;
9 jača imunitet i povećava snagu mišića;
10 doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Važno napomenuti:

a) prilikom konzumiranja kiselog zelja izbjegavajte dodatne slane namirnice (osobito slana mesa i kobasice) jer je zelje vrlo bogato natrijem.
b) kiselo zelje nemojte namakati prije pripreme, jer na taj način gubi veliku količinu bioloških materija, ia nemojte ga kuhati više od 20-tak minuta jer će u protivnom kiselo zelje postati mekano i bez ikakvih hranjivih sastojaka.
c) najbolje je kiselo zelje jesti sirovo, kao salatu ili dodatak nekim jelima (npr. krompiru, riži, tijestu i sl.), a dodatkom poprženog susama ili sjemenki suncokreta poboljšat ćemo i dobiti novi ukus;
d) uz kiseli kupus mogu se dodavati i razni začini a najbolje se slažu: kim, vlasac, cimet, pimet, borovac (plod smreke) ilovor;
e) ukoliko je zelje prekiselo, dodajte sirovi krumpir koji će upiti višak kiselosti;

Interesantan je najjednostavniji recept tzv. ljekoviti recept tj. salata od 250 g kiselog zelja (svježeg), 1 jabuka, 2 velike kašike grožđica (ili brusnica), 1 kašikaa hladno prešanog ulja (maslinovog ili čak od tikve). Izuzetno nutritivno kvalitetna i ljekovita salata.
Zelje možemo kuvati, pripremati svježe, kiseliti, raditi salate, a najpoznatiji naš recept su ipak sarme, zelje sa slaninom i suvim mesom, jota (kupus i pasulj), zelje sa flekicama, pita zeljanica…

U svojoj knjizi Prehrana 21 vijeka o kiselom kupusu piše da je prema svim istraživanjima, afrodizijak broj jedan. Njemački naučnici su nedavno otkrili da je svježi kiseli kupus najdjelotvornija namirnica za podsticanje libida, a još novije američko istraživanje pokazuje da je kiseli kupus vrlo djelotvoran protiv raka zbog visokog sadražaja fitokemijskih materija…!

No comments: