Sunday, March 4, 2012

Cvekla regeneriše organe

Cvekla se od davnina upotrebljava kao lijek. Nekada je služila kao pomoć u lječenju malarije, a danas je dobar saveznik za regulisanje krvnog pritiska i malokrvnosti, a odlično utiče i na nerve i rad žuči, želuca i crijeva.
Plod sadrži određenu količinu kobalta koji učestvuje u stvaranju vitamina B12. Vitamin B12 nalazi se samo u proizvodima životinjskog porijekla, dok ga u povrću uglavnom nema. Ovaj vitamin je važan jer učestvuje u stvaranju eritrocita u krvi.
Cvekla sadrži i jod koji je značajan u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja, zbog toga se preporučuje starijim osobama. Zbog sadržaja selena cvekla predstavlja namirnicu koja se uspješno suprotstavlja prevremenom starenju i učestvuje u opštem čišćenju organizma. Sadrži i salicilnu kisjelinu koja u organizmu djeluje protivupalno.
Cvekla je korisna i u liječenju malokrvnosti (posebno kod djece i mladih osoba), a pospešuje rad želuca. crijeva i žuči.
Nutricionisti poručuju da je najbolje da je jedete sirovu, narendanu sa malo limuna. Možete da dodate i malo šargarepe i jabuke i dobićete ukusnu salatu.

No comments: