Sunday, March 4, 2012

Divlji origano

Naučne studije su pokazale da divlji origano sprečava pojavu gripa i prehlade, jača imunološki sistem i uništava trideset vrsta bakterija, uključujući ešerihiju koli, kandidu, salmonelu i stafilokoke.

Vrste origana

Postoje 53 vrste origana, od čega 32 raste u Turskoj.Izdvajamo divlji origano, koji je cijenjen širom svijeta, a destilacijom četiri vrste ove biljke(origanum vulgare, origanum onites, origanum majorana i origanum minutiflorum) dobija se blagotvorno ulje. Za razliku od prve tri vrste, origanum minutiflorum je endemska biljka, koja raste samo na Taurus planinama, u južnim djelovima Turske, u specifičnim klimatskim uslovima, zbog kojih sadrži specifičan procenat aktivne supstance-karvakrola i ima odlična antibakterijaska, antiviralna, fungicidna, antiseptička i antioksidantna svojstva.

Origano ulje
Origano ulje je ozbiljan rival medikamentima kao što su streptomicin, penicilin, vaknomicin… Za razliku od antibiotika čijom prekomernom i nekontrolisanom upotrebom bakterije mutiraju i razvijaju otpornost, origano ulje mutacije i uništave već mutirane bakterije. U Zapadnoj Evropi, SAD i Kanadi ova dragocjena supstanca veoma je tražena kao prirodna biljna za prevenciju gripa i prehlade.

Rezultati naučnih istraživanja
Naučno je dokazano da ova blagotvorna supstanca jača imunološki sistem i uništava trideset vrsta bakterija, uključujući ešerihiju koli, kandidu, salmonelu, stafilokoke… Studije su pokazale da ulje origana ima nekoliko puta efikasnije dejstvo od bijelog luka i ehinacee, da je 26 puta jeće od fenola(sredstvo kojim se sterilišu hiruški instrumenti), a pri tom 42 puta puta snažniji antioksidant od jabuke, 12 puta od pomorandže i 5 puta od borovnice.

Origano voda i čaj
Osim origano ulja koristi se i origano voda, dobijena kao nus produkt destilacije divljeg origana. Najčeđće se koristi za eliminisanje bakterija u usnoj duplji i u slučaju digestivnih problema. Osobama koje imaju problema sa ešerihijom koli u urinarnom traktu savjetuje se korišćenje čaja od divljeg origana.

O Origano ulju:

je najjači biljni antiseptik.
jake antibakterijske, fungicidne, antiviralne, antiparazitne i antioksidativne osobine
izuzetno jača imuni sistem
origano ubija 100% kolonija tridesetak vrsta bakterija kao što su Psudomonas aeruginusa, Ešerihiju koli, Salmonelu, Stafilokoke, Listeria monocytogenes, Staphylococcus auerus i albus, te Bacillus antracis i gljivicu Kandidu, kako na koži tako i u sistemskim infekcijama
male količine origano ulja imaju isto dejstvo kao streptomycin, penicillin, vacnomycin, nystatin, i amphotericin u eliminisanju mikroba
Origano ulje sprečava širenje i mutacije bakterija time što sprečava njihovo disanje, što antibiotici ne mogu
Pretjerano korišćenje antibiotika može dovesti do poremećaja rada bubrega, a omogućava razvoj otpornih sojeva bakterija , a mutirane bakterije postaju rezistentne
Origano ulje se pravi destilacijom divljeg origana koji raste u predjelu Mediterana
Najvažniji i najjači aktivni sastojak origano ulja je karvakrol (carvacrol),

No comments: