Sunday, March 4, 2012

Kupus Sprečava Rak Bešike

Naučnik Rex Munday objavio je rezultate eksperimenata koji su pokazali da ishrana bogata kupusom može da smanji rizik od obolijevanja od raka mokraćne bešike za više od 50 odsto.
Naučnici Instituta za tumore Roswell Park i Univerziteta John Hopkins u SAD radili su na tom projektu zajedno s novozelandskim univerzitetom Massey i kompanijom Crop&Food Research.
Rezultati istraživanja podržali su raniju studiju koja je pokazala da je kod pacova hranjenih povrćem iz roda kupusnjača (sve vrste kupusa, kelj, brokoli, karfiol) zabilježen porast enzima koji štite od hemikalija ? izazivača raka.

Smatra se da ishrana u kojoj su kupusnjače bogato zastupljene smanjuje rizik od pojave određenih vrsta raka, kao što su rak pluća, debelog crijeva, dojke, jajnika, bešike. Povrće iz roda kupusnjača (krstašica), kao što su brokoli, kelj, prokelj, kupus, karfiol, dobro su poznati borci protiv kancera.

Veruje se da je za to zaslužan visok nivo aktivnih fitohemikalija po imenu glukozinolati, koje naš organizam pretvara u moćne antikancerogene izotiocijanate. Nova istraživanja su još više doprinijela razumevanju uloge kupusnjača u prevenciji raka. Institut za istraživanje hrane iz Velike Britanije otkrio je da jedna od susptanci koju sadrži ova vrsta povrća, alil-izotiocijanat sprečava podelu ćelija i stimuliše apoptozu (programiranu smrt ćelija) u ćelijama tumora kod ljudi.
Sulforafan, sastojak koji se javlja tokom varenja kupusnjača, utiče na jetru da proizvodi enzime koji čiste hemikalije koje uzrokuju kancer, sprečavaju hemijski podstaknut rak dojke (istraživanja rađena na životinjama), podstiču ćelije raka debelog crijeva da ubijaju same sebe. U istraživanju rađenom in vitro, a objavljenom u Časopisu za ishranu, sugeriše se da sulforafan može da zaustavi razmnožavanje ćelija raka dojke, čak i u kasnijim fazama njihovog rasta.
Prevencija prije svega
Sulforafan nudi posebnu zaštitu onima koji imaju gene sumnjive na rak debelog crijeva, sugeriše istraživanje Rutgers univerziteta.
Više od 20 godina je poznato da mnogi fitonutrijenti djeluju kao antioksidanti koji “razoružavaju” slobodne radikale prije nego što oštete DNK, ćelijske membrane i molekule koji sadrže masti, poput holesterola. Nova istraživanja otkrivaju da fitonutrijenti iz kupusnjača deluju na dubljem nivou. Ovi sastojci, u stvari, signaliziraju organizmu da poveća proizvodnju enzima koji su uključeni u detoksikaciju, proces čišćenja organizma u kome se eliminišu štetni sastojci.
Fitonutrijenti iz kupusnjača iniciraju komplikovan proces koji se odvija u našim ćelijama, a u kome se one podstiču da se bore protiv slobodnih radikala i toksina, uključujući i potencijalno kancerogene supstance; upravo na taj način ova vrsta povrća smanjuje rizik od raka efikasnije od drugih vrsta povrća ili voća.

Kupusnjače i…

…rak bešike
Na Univerzitetu Teksas istraživači su analizirali ishranu 697 osoba kod kojih je tek dijagnostikovan rak bešike i 708 zdravih osoba koje su bile sličnih godina, pola i porekla. Prosečan dnevni unos kupusnjača bio je značajno niži kod onih koji su oboljeli od raka. Oni kod kojih su kupusnjače u velikoj mjeri zastupljene u ishrani, imaju za 29% manji rizik da obole od raka bešike pokazalo je ovo istraživanje.

…rak prostate
Istraživanje Fred Hačinson centra za istraživanje raka iz Sijetla, SAD, rađeno na 1200 muškaraca pokazalo je da oni koji jedu 28 porcija povrća nedeljno imaju 35% manji rizik od raka prostate, dok oni koji jedu samo 3 ili više porcija kupusnjača nedeljno imaju 44% manji rizik da obole od iste vrste raka.

… rak debelog crijeva
U Holandiji je rađeno istraživanje koje je obuhvatilo više od 100.000 ljudi i koje je trajalo duže od šest godina. Ono je pokazalo da su osobe čija je ishrana bila bogata povrćem smanjile rizik od raka debelog crijeva za 25%, dok su oni u čijoj su ishrani preovladavale kupusnjače smanjili rizik od istre vrste raka za 49%.
Nedavno istraživanje Instituta za istraživanje hrane u Velikoj Britaniji, otkrilo je kako povrće iz porodice kupusnjača, kao što su kupus, karfiol, brokoli, kelj i prokelj, sprečavaju pojavu raka debelog crijeva. Tokom varenja ovog povrća sastojak na bazi sumpora po imenu sinigrin dolazi u kontakt sa enzimom po imenu mirosinaze, a rezultat je otpuštanje glukoze i izotiocijanata. Izotiocijanati, kao što su sulforafan i indol-3-karbinol, nisu samo moćni podstrekači enzima jetre koji vrše detoksifikaciju kancerogenih materija, već jedna od ovih supstanci, alil-izotiocijanat sprečava podjelu ćelija i stimuše apoptozu (programiranu smrt ćelija) u tumoru.

…rak pluća
Istraživanje rađeno na Kineskinjama u Singapuru, gradu u kome je zagađenost vazduha često prevelika, otkrilo je da su žene-nepušači koje su redovno jele kupusnjače, smanjile rizik od raka pluća za 30%, dok su one koje su bile pušači i redovno jele ovo povrće, smanjile ovaj rizik za nevjerovatnih 69%.

Koliko ih pojesti
Koliko porcija kupusnjača bi trebalo jesti tokom nedelje da bi se smanjio rizik od raka? Od tri do pet, što znači manje od jedne porcije dnevno. (1 porcija = 1 šolja)

SAVJETI
* Dodajte sirov brokoli ili karfiol u zelenu salatu.
* Dodajte isjeckane kupusnjače u supe, đuveč, paprikaš…
* Brokoli koji ima tamnije zelene cvjetove sadrži više vitamina C od onih koji su svetliji po vrhu. Nemojte da kupite brokoli ako su mu cvjetovi žućkasti, to znači da je predugo stajao.

No comments: