Saturday, July 7, 2012

Otrovi i aditivi u hrani
Iako su danas otrovi svuda oko nas, upoznavanjem s njima ipak dobivamo određenu prednost, makar utoliko da ih naučimo izbjegavati u njihovom najopasnijem obliku.
Na listi otrova nalaze se brojni aditivi kojima je zakonom dopušteno da se mogu koristiti u konzerviranju i preradi hrane.

O njima bi se mogla napisati cijela knjiga. Ali ne samo o njihovoj štetnosti već i pretjerivanju o opasnosti aditiva kojima se služe konkurentne tvrtke koje proizvode tzv. "prirodno", "domaće" i "zdravo". OPREZ- čitajte što piše na poleđini etikete.

Aditivi jesu opasni za zdravlje, ali nažalost, živimo u vremenu kad je doslovno nemoguće živjeti bez njih, jer su svuda oko nas.

Jedina mogućnost koja nam preostaje jest da smanjimo dozu unosa u organizam tako da što manje koristimo svu prerađenu, rafiniranu i konzerviranu hranu. Ne preostaje nam drugo nego boriti se znanjem protiv svih nametnutih nam zabluda o prehrani.

Samo znanjem možete se zaštititi od prijevare
Najveća od svih zabluda je da možemo kupiti hranu bez aditiva. Osim nekolicine namirnica s certifikatom do kojih se teško dolazi, a i nisu dostatne za kompletnu, uravnoteženu prehranu. Pogledajte samo poleđinu bilo kojeg proizvoda kojeg kupite.
Gotovo u svim namirnicama koristi se jedan od najopasnijih aditiva sa najbezazlenijim imenom "umjetne boje" obično sakriven pod e-brojevima.

Svima nam je poznato što piše na poleđini cigareta i da cigarete uzimamo na vlastitu odgovornost.
Ništa manje nisu opasne "umjetne boje" i ostalih nebrojeno mnogo aditiva, ali i prirodnih aroma, kao što je običan , prirodan dim s roštilja koji sadrži opasnu "prirodnu" tvar – benzipiren koja je dokazano kancerogena.
Nećemo sada zbog tog saznanja djetetu zabraniti da pojede sladoled ili kupi žvakaću.
Niti ćemo odlučiti da nikad više nećemo kupiti maslac, sir...i ostalih bezbroj proizvoda.

Niti ćemo odlučiti nikada više ne jesti ništa sa roštilja. Radi se o količini otrova koje unosimo u organizam.
Kao što nekoliko cigareta popušenih povremeno u društvu neće nikome drastično ugroziti zdravlje, tako niti aditivi neće dovesti do općeg poremećaja organizma ako ih unosimo u malim i umjerenim količinama.
Kako ih izbjeći? Nikako.
Kako se zaštititi? Znanjem i samo znanjem!
Kad saznamo gdje nam sve prijeti opasnost naučit ćemo prilagoditi svoju prehranu i zaštititi se od predoziranja aditivima koje može završiti fatalno.
Znanjem ćemo se oboružati da bismo mogli bez straha pogledati "neprijatelju" u oči.
I ne samo u hrani. Već i u kemikalijama koje se koriste u domaćinstvu.
Oprez i prilagođavanje novim uvjetima življenja postalo je nužnost opstanka!

No comments: