Sunday, March 4, 2012

Topi kamence i salo, i čisti kožu

Sok od limuna pijte ujutro prije obroka jer ćete tako podstaknuti metabolizam, a kalorije se neće ‘lijepiti’ za kritične zone. No, osim kod mršavljenja, limun pomaže i kod ozbiljnijih zdravstvenih problema. Doktorka Penny Stanway, autorka knjige The Miracle of Lemons, tvrdi da su limuni čudotvorna hrana. Osim što je limun najbolji izbor ako želimo utoliti žeđ i pobijediti visoke temperature, pomaže i kod široke lepeze bolesti i zdravstvenih tegoba. Pa čak i da se dokopamo tako željenog uskog struka.

Mršavljenje
Uz sok od limuna ćete lakše istopiti suvišne kilograme i spriječiti njihovo nagomilavanje na pogrešnim mjestima, tvrde stručnjaci. Za najbolje rezultate, sok od limuna pijte ujutro prije obroka, jer ćete tako podstaknuti metabolizam, a kalorije se neće ‘lijepiti’ za kritične zone.

Žučni kamenci
Oko 80 posto žučnih kamenaca sastoji se od holesterola, koji se stvara u slučaju da ga jetra ili žuč ne mogu uspješno izbaciti. Zbog nedostatka želudačane kiseline (što može biti uzrokovano starenjem, stresom ili uzimanjem određenih lijekova), kontrakcije žuči mogu biti oslabljene. Time se objašnjava smanjeno neredovno pražnjenje žučnog soka i zaostajanja ‘starog’ ustajalog žučnog soka, koji se zatim taloži u holesterolske kamence. Zato se preporučuje konzumacija kisjelih namirnica prije obroka, jer one mogu imitirati želudačanu kisjelinu i ‘ohrabriti’ žuč na kontrakcije kako bi izbacila male kamence. Limun je pri tome idealna namirnica!

Kašalj
Ovo voće djeluje i kao ekspektorans – podstiče izbacivanje sekreta iz bronhija, zato je limun nezaobilazan kod prehlade ili gripa. Petogodišnje istraživanje sprovedeno nad više od 63.000 osoba iz Singapura pokazalo je kako prehrana bogata vlaknima iz voća može ublažiti kronični kašalj. Flavonoidi, koji imaju antioksidantska svojstva, štite pluća od upala i smanjuju oštećenje tkiva.

Kako biste ublažili kašalj, popijte limunadu ili narežite pola limuna na tanje kriške i ubacite u pola litre vode zajedno s napuklim lanenim sjemenkama (koje su također poznati ekspektorans) i lagano kuvajte 20 minuta. Procijedite i zasladite s malo meda.

Psorijaza
Psorijaza je hronična kožna bolest koja zahtijeva uporno i dugotrajno sistematsko liječenje. Čini se paradoksalnim, no limunska kiselina iz soka limuna može ublažiti suvoću kože i umanjiti njeno ljuskanje. Ujedno pomaže obnoviti vlažnost kože i podstiče skidanje mrtvog sloja ćelija.

Nekoliko puta dnevno nanesite limunov sok na područje zahvaćeno psorijazom i zadržite se par minuta na suncu. Kroz razdoblje od par nedjelja, povećavajte vrijeme koje provodite na suncu. Limunov sok bogat je psoralenima, prirodnim sastojcima iz bilja koji su vrlo osjetljivi na UVA zrake i reaguju na ćelije kože. Mnogi dermatolozi propisuju psoralene oralno ili lokalno na kožu u kombinaciji s UVA terapijom kada je u pitanju psorijaza.

Zatvor
Limuni su i bogati izvor pektina, vrste vlakna koja se u crijevu pretvaraju u gel i olakšava kontrakcije crijeva. S druge strane, celuloza privlači vodu, što olakšava varenje. U svakodnevnu prehranu uključite limunov sok i koricu (pazite da je limun iz organskw proizvodnje).

Hipertenzija
Kalijum iz limuna pomaže pri regulaciji tjelesnih tečnosti, a magnezijum opušta arterije. Takođe, flavonoidi su nutrijenti koji limunu daju žutu boju, jačaju kapilare i olakšavaju protok kiseonika u organizmu i na taj način štite naše krvne sudove

Vitamin C iz jednog malog limuna može povećati nivo kiseonik oksida, koji našem tijelu daje signal da se opusti i proširuje krvne sudove. Takođe, limunov sok liči nekim lijekovima koji se koriste za snižavanje pritiska – ACE inhibitorima, jer inhibira stvaranje hormona angistina u bubrezima (ovaj hormon povisuje pritisak tako što steže krvne sudove).

Urinarne infekcije
Nezdrava prehrana pogoršava probleme s upalom bešike, jer kisela mokraća samo povećava bolove. Normalni pH mokraće varira između 4,5 i 9, a idealan je oko 5,8 i 6,8. Iznenađujuće, iskorišćavanje limunovog soka u našem tijelu ima blago alkalizirajući učinak.

Konzumirajte sok polovine limuna dva do tri puta nedjeljno. Limun možete koristiti kao zamjenu za sirće. Salate će živnuti, a limun možete dodavati i u razne umake za tjesteninu. Najpoznatija je upotreba limuna u ribljim specijalitetima. Sok od limuna voćnoj salati daje poseban ukus, a narezano voće duže održava svježim.

No comments: