Saturday, July 7, 2012

Stolisnik - svjedok slavnih hajdučkih vremena

Stolisnik (sporiš), Hajdučka trava ili hajdučica narodni je naziv koji potječe od davnina, još iz hajdučkih vremena u kojima se koristila protiv najrazličitijih bolesti.
Hajduci su je, između ostalog, stucanu prosijavali kroz "svileno sito" ( najfiniji prah ) i stavljali je na rane kao melem.
Eksperimentima je utvrđeno da ahilen ima hemostatička svojstva, a tanini i eterično ulje spriječavaju zagnjojavanje rana i pomažu da rane brzo zacijele, a osim toga ublažavaju bol.

Latinski naziv biljke dolazi od grčkog mitskog junaka Ahila ( Achillea millefolium / Achil- mile - tisuća - folium - list) koji je, prema predaji s njom izliječio teške rane Telefusu i time mu spasio život.
Ovu svestranu i možda najbolje znanu travu nazivaju još i trava za posjekotine, drvosječina trava, tesarska trava, vojnička trava, trava od krvavog nosa, a svi nazivi upućuju na to da se koristi kod posjekotina, zaustavljanja krvarenja i spriječavanje upala.
Njjednostavniju primjenu našao je stolisnik kao svježi sok iscijeđen na ranu.
Isto takvo svojstvo ima čaj koji zaustavlja krvarenje, ublažuje menstruacijske tegobe ( naročito u klimakteriju) i smiruje upale bilo kojeg organa.

Domovina stolisnika je oblast Kavkaza i Male Azije, a raširen je i po čitavoj Europi.
Stolisnik je naš najpoznatiji i najčešće upotrebljavan gorki aromatik, kao narodni lijek.

stolisnikBudući da raste skoro na svakoj livadi i da nema nijedne slične biljke njemu s kojom bi se mogao zamijeniti, nema razloga da ovu tako skromnu, a izuzetno vrijednu biljku nemamo u kućnoj apoteci.
Sabire se gornji dio biljke, listovi i rascvjetane cvjetne glavice. A za ulje listovi na grančicama gdje cvjetovi još nisu procvjetali.

Stolisnik ili Hajdučka trava nema u sebi opasnih sastojaka, ne izaziva naviku i može se svakodnevno upotrebljavati za jačanje apetita i kod raznih poremećaja probavnih organa.
PRIPRAVCI:
Stolisnik ili Hajdučka trava dolazi u mješavinama raznih čajeva za liječenje upale grla, bronhijalne astme, prehlade i gripe i možete ga uvijek, bez straha dodati u razne čajeve.

Čaj od Stolisnika
2 male žličice sušenog cvijeta i lista prelijemo s dva decilitra vrele vode, poklopimo i ostavimo da odstoji 10 minuta.
Pije se protiv smetnji u bubrezima i jetri, kod želučanog i crijevnog katara, čira na želucu i gastritisa i dr
Odrasli: 1 šalica ujutro i 1 šalica čaja navečer pred spavanje
Djeca: jedna mala šalica ili pola šalice
*nisu zabilježene nikakve nuspojave niti nakon uzimanja dužeg od 4 tjedna, te ne treba praviti pauzu kao kod nekih čajeva

Tinktura od Stolisnika:

1 dio stolisnika (cvijet i list) i 9 dijelova rakije prepečenice treba odstajati najmanje dva tjedna, nakon čega je potrebno procijediti.
Pije se po jedna mala žličica tinkture pomiješana u malo vode, prije jela. Djeluje isto kao čaj.

Ulje za sunčanje od Stolisnika

U poplavi kozmetičkih preparata za sunčanje, a koje farmaceutska industrija svake godine proizvodi sve više, mala skromna biljka s tisuće listova i tisuće cvjetova dati će nam i tisuće puta bolje ulje za sunčanje, koje je potpuno bezopasno i za najosjetljiviju kožu.
Dragocjeni plavi sastojak azulen spriječit će bilo koju upalu kože.

Postupak pravljenja ulja od stolisnika:
List stolisnika brati sa stabljike kad se pojave prvi još neotvoreni cvjetovi. Brati oko podneva i spremati u pletenu košaricu ili platnenu vreću, te što prije osušiti na zraku i sjenovitom mjestu.
Osušene listove spremiti u dvostruke papirnate vrećice i dobro zatvoriti.
U litru kvalitetnog ulja ( npr. od kukuruznih klica ili maslinovog) staviti 100 grama sitno zdrobljenog lista stolisnika.
Bocu zatvoriti pergament papirom, umotati je u čistu krpu i staviti u lonac s hladnom vodom, na čije smo dno stavili presavinutu kuhinjsku krpu.
Kuhati oko 3 sata tako da cijelo vrijeme voda blago kipi.

Kad se voda u loncu ohladi, izvaditi bocu i kroz čisto, suho platno procijediti ulje i razliti ga u suhe manje bočice i začepiti čepom od pluta.
Umotane bočice u tamni papir uzeti sa sobom na sunčanje.
Koža na tijelu će jednakomjerno i lijepo potamniti, a izbjeći će se i svaka upala i crvenilo kože.


Čir na želucu
Isto ulje upotrebljava se kod čira na želucu, a mnogi su ga upravo tim uljem izliječili ili znatno ublažili tegobe.

Kod dugogodišnjeg čira na želucu ima još jedan recept koji djeluje "jače", a također je potpuno bezopasan.
Istim postupkom kao što je gore opisano napravi se ulje od jednakih dijelova listova stolisnika i cvjetova kantariona.
Cvjetovi kantariona beru se za ulje upravo sada, u drugoj polovici srpnja (u vrijeme pisanja ovog članka), kad su već malo posmeđili.
Pije se po jednu malu, čajnu žličicu ulja ujutro i navečer prije jela.

Upala hemoroida
Staviti bočicu ulja od stolisnika preko noći u frižider. Natopiti navečer mali komadić čistog flanelskog platna i staviti hladno ulje preko noći na hemoroide. Ulje od stolisnika jedan je od najboljih lijekova kod navedenih tegoba.

No comments: