Sunday, March 4, 2012

Mudrosti za naše doba

Čovjek je u svojoj biti duboko duhovno nezadovoljen, i zato traži sreću kroz sebične motive (opijanje, hedonizam, zloupotreba čula, osjećanja…, i izražava nesreću kroz potrebu da se psihički prazni (mržnja, briga…). To duhovno nezadovoljstvo je korjen svakoga zla. Bez pravog Boga u srcu čovek robuje lažnim bogovima,
od kojih pokušava nemoguće – zadovoljenje čežnji svoje duše. Međutim, ti lažni bogovi (sve što čovjek zloupotrebljava tražeći sreću) mogu samo da čovjeku priušte OSJEĆANJE sreće, ali ne i samu SREĆU. U dubini duše čovjek ostaje nezadovoljen. Ostvarena osjećanja sreće mogu samo da uguše njegovu svijest o unutrašnjem (duhovnom) nezadovoljenju, ali ne i da to nezadovoljstvo otklone. Kako se vremenom čovjek navikava na ostvaren nivo doživljaja koje zloupotrebljava, on uskoro kreće putem neumjerenosti i perverznosti. Bez Boga čovek ne može da se oslobodi tog unutrašnjeg nezadovoljstva koje ga navodi na zlo, već jedino može da sputa zlo u svom izražavanju (licemjerstvo), i to postiže strahom, jer unutrašnja rješenja, koja mogu da promijene njegov duh, ne poznaje.
Kada ljudi nemaju ljubavi onda nisu sposobnosti da trpe razlike između sebe na nacionalnom, vjerskom, rasnom ili kakvom drugom planu…”

Bog zauvijek prebivа u Svojoj slаvi: niti Gа slаvljenje uveličаvа, niti Gа hulа umаnjuje…

Upitaše jednom nekog mudrog starca: Na šta treba da se oslanjamo u životu: na osjećanja ili na razum?

On reče: Postoje osjećanja u razumu, ali i razum u osjećanjima.

Opet ga upitaše: A šta je onda bolje: osjećanja u razumu ili razum u osjećanjima?

Starac na to upita njih: koje krilo ptice je bolje, desno ili lijevo?

RODITELJIMA S LJUBAVLJU!

Djeca koju stalno kritikuju nauče da osuđuju.
Djeca koja stalno osjećaju neprijateljstvo nauče da se biju.
Djeca koja stalno osjećaju strah nauče da se plaše.
Djeca koja stalno osjećaju sažaljenje nauče da osjećaju samosažaljenje.
Djeca koja stalno nailaze na podsmijeh nauče da budu stidljiva.
Djeca koja stalno osjećaju ljubomoru nauče šta je zavist.
Djeca koja stalno osjećaju sram stiču osjećaj krivice.
Djeca koja su okružena trpeljivošću nauče da budu strpljiva.
Djeca koja stalno dobijaju podstrek stiču samopouzdanje.
Djeca koja stalno doživljavaju pohvalu umiju da poštuju.
Djeca koja stalno doživljavaju odobravanje nauče da vole sebe.
Djeca koja stalno osjećaju da su prihvaćena nauče da otkrivaju ljubav u svemu.
Djeca kojoj se stalno odaje priznanje umiju da pronađu cilj.
Djeca koja vide da se sve dijeli znaju da budu darežljiva.
Djeca koju stalno okružuju poštenje i pravednost nauče šta je pravda.
Djeca koja stalno osjećaju sigurnost stiču povjerenje u sebe.
Djeca koja stalno osjećaju prijateljstvo shvataju da je svijet lijepo mjesto u kome žive.
Djeca koja stalno osjećaju spokojstvo stiču duševni mir.

Kineska mudrost

Para vrti – Sreća moze vise.
Parama možeš da kupis kucu, ali ne i DOM.
Možeš da kupis postelju, ali ne i SAN.
Možeš da kupis sat, ali ne i VRIJEME.
Možeš da kupis knjigu, ali ne i ZNANJE.
Možeš da kupis polozaj, ali ne i POSTOVANJE.
Možeš da kupis da platis ljekara, ali ne i ZDRAVLJE.
Možeš da kupis zivot, ali ne i DUSU.
Možeš da kupis seks, ali ne i LJUBAV.

Iskrenost proširuje moj um.

Čistota proširuje moje srce.

Poniznost proširuje moj život.

Božanstvenost proširuje cijelo moje biće.

Biljem protiv stetocinja u kuci i vrtu – korisno zdravo lijepo

Mravi, moljci, glodari, muve, pauci, ili komarci sigurno su samo neka od bića koja niko ne bi poželio u svojoj kući. Od nekih od njih vrlo se teško zaštititi ili ih se riješiti kada jednom uđu u kuću. Znate li da vam u tome mogu pomoći začinske biljke koje će svojom ljepotom i predivnim mirisom obogatiti vaš kucu, a pritom otjerati nepoželjna bića iz vašeg doma?

Začinske biljke danas je moguće kupiti u bolje snadbjevenim samoposlugama i supermarketima u saksijama i uzgajati ih u domu i koristiti u kuhinji. Svježi i prirodni začini, za koje ste sigurni da nisu tretirani insekticidima i pesticidima daleko su zdraviji, a sigurno i ukusniji od sušenih i dehidriranih.

Osim što će zamijeniti „beskorisne“ ukrasne biljke ili možda nadopuniti vaš kućni „botanički vrt“ neke od njih mogu biti odlični borci protiv stetocinja. Muve, mrave i komarce svojim intenzivnim mirisom sigurno tjera Timijan. On doduše nije namijenjen jelu, no takvi su vlasac, ružmarin i kadulja, dok lovor daje izuzetan ukus jelima i umacima , a istovremeno svojim intenzivnim mirisom tjera glodare. Stetocinje tjeraju i druge ukrasne biljke poput lavande, nevena i kadife, ali i vrlo zdravi bijeli luk.

Ružmarin je lako uzgajati u saksiji kao ukrasnu biljku stablašicu, a dobro uspijeva na suncu kao i u hladu. Jednostavno ga je i održavati jer na zahtjeva previše zalijevanja.
Uz ružmarin se kod nas najčešće uzgajaju peršun i bosiljak, no nema razloga da ne pokušate uzgajati origano, metvicu, majčinu dušicu, kadulju ili vlasac.

Ukras u kuhinji ili na balkonu

Sa berbom ne treba pretjerivati, već na biljci treba ostaviti dovoljna količina lišća koje će je održavati u životu. Lišće koje niste iskoristili pri kuvanju možete osušiti, zamrznuti, zasoliti i čuvati u ulju ili sircetu. Iako se teglice sa živim začinskim biljem reklamiraju u kuhinjama masovno, gotovo sve će u zatvorenom prostoru brzo uvenuti. Većina začinskih biljki je jednogodišnja, no one vrste koje poput ružmarina žive više godina, preko zime treba dobro zaštititi ili unijeti u svijetle, ali negrijane hodnike.

Začinske biljke možete uzgajati na balkonu, a bolje će uspijevati na sunčanim, južnim balkonima uz dobro i redovno zalijevanje. Tako ćete cijelo proljeće moći imati razvučene zavjese na balkonskim vratima bez straha da će kuhinja ili dnevni boravak biti puni muva, a na spavanje ćete poći mirno i bez strepnje zbog krvožednih komaraca.

Osim bilja koje u užem smislu smatramo začinskim, na balkonu će se naći mjesta i za ljekovito bilje i povrće, poput lavande, matičnjaka, rikule, bijelog luka ili mladog luka.

Vrt bez kemikalija

Leptiri, bubamare i ptice rado će posjećivati vaš vrt i hraniti se stetocinjama, a gliste će obradjivati vašu zemlju i činiti je boljom i izdašnijom za rast cvijeća ukoliko se odlučite za ekološki uzgoj, bez upotrebe hemikalija. Organski uzgoj cvijeća i povrća od vas će zahtijevati malo više znanja i truda, no puno ćete se sigurnije i ugodnije osjećati u vrtu u kome bilje niste morali tretirati štetnim hemikalijama.

Odlučite li se za takav vid vrtlarstva pokušajte pronaći ili kupiti zemlju koja nije tretirana vjestackim djubrivima. Takvu ćete zemlju naći u vrtu u kojem se biljke djubre kompostom ili stajskim djubrivom. Prilikom uzgoja biljki umjesto vjestackih djubriva koja truju Zemlju, radije upotrijebite kompost od kuhinjskih otpadaka. Kompost možete i napraviti tako da lišće začinskog bilja ili ljuske od jajeta namočiti u kišnicu i ostavite da kroz 10-15 dana u vodu puste hranjive materije. Povremenim zalijevanjem ovako priređenom tecnosti biljke će istovremeno dobiti i vodu i djubrivo.

Pri tom valja uvažiti bakine savjete, i biljke zaliti ostacima kafe i čaja. Ako je kafa bila zaslađena učinak će biti i veći jer će šećer u supstratu aktivirati faunu. Osim toga efekt djubriva postići će se visokim nivoom kalija iz kafe koji će ojačati obrambeni sustem biljke. Iz istog je razloga u zemlju dobro umiješati i sitno nasjeckanu koru banane koja sadrži veliku količinu kalija i šećera.

Kako bi spriječili razvoj gljivica možete napraviti otopinu ili u zemlju utisnuti prepolovljeni bijeli luk. Otopinu pripremite tako da usitnjeni luk prelijete vodom i ostavite da stoji nekoliko sati do najviše jednog dana. Nerazrijeđenom otopinom 2-3 puta nedjeljnmo poprskajte biljke napadnute od raznih stetocinja.

Kao dobar štit od dosadnih insekata u stanu mogu da posluže lovorove grančice, buket koprive, ili kita lavandinog cvijeta.Sa dolaskom ljepših dana mame nas priroda, želja za rekreacijom, radom u bašti, ili dvorištu, ili, jednostavno, za vazduhom – da sjedimo kraj otvorenog prozora. Sve bi bilo dobro da tokom proljeća i ljeta ne vrebaju “ta divna mala stvorenja” koja mogu da pokvare raspoloženje i zdravlje. Ubodi, ili ujedi komarca, krpelja, pčele, pauka… mogu da prođu neprimijećeno, međutim, nisu rijetki slučajevi da se jave ni malo bezazlene alergijske i druge reakcije na koži.

Da vam insekti ne bi uletjeli u sobu na prozor stavite tanjir sa sirćetom, ili vatu natopljenu eteričnim uljem eukaliptusa i karanfilića. Kao dobar štit od ovih dosadnih stvorenja u stanu mogu da posluže lorberove grančice, buket koprive, ili kita lavandinog cvijeta.
Od komaraca u prirodi možete da se odbranite eteričnim uljem eukaliptusa, a orahovo lišće, ili paprat sigurno će otjerati krpelje!

Na ujede i ubode po pravilu najburnije reaguju djeca, sklona alergijama i stariji. Ako do toga dođe u predjelu usta može da oteža disanje, pa čak i da dođe do gušenja zbog otoka. Prva pomoć je hladan oblog na ozleđeno mjesto, a u slučaju da vas izujeda veći broj insekata mogu da se pojave znaci trovanja i tada treba potražiti pomoć ljekara. Ima, na žalost, i onih kojima je dovoljan samo jedan ubod da dođe do burne reakcije. U najtežim slučajevima i do takozvanog anafilaktičkog šoka.

Ubod pčele ili ose

Žaoku izvadite pincetom, a na povređeno mjesto stavite hladan oblog od:
- 1 kašičice (5 ml) sode bikarbone
- 1 kašike (15 ml) lavandine cvjetne vodice

ili od:
- destilovane vode pomešane sa nekoliko kapi eteričnog ulja kamilice, ili lavande

ili od:.
- 2 dl jabukovog sirćeta
- 2 kapi eteričnog ulja lavande

Prirodni lijekovi protiv celulita

Celulit nastaje usled vise faktora kao sto su: nepravilna ishrana, umanjena fizicka aktivnost, hormonski disbalans, genetske predispozicije, pusenje, stres… Pojava celulita znatno je cesca kod zena nego kod muskaraca, sto govori da je uticaj hormona veoma bitan i da nastaje usled visokog nivoa hormona estrogena. Poznato je da se tesko iskorenjuje jer iziskuje dugotrajan tretman koji zahtijeva i promjenu nacina zivota. Celulit nije samo estetski problem, vec ga treba shvatiti kao bolest koja u naprednoj fazi izaziva bolove na dodir mesta zahvacenog celulitom. Kasnije moze dovesti do ozbiljnih problema sa cirkulacijom i opterecenja zglobova.

Naucna istrazivanja pokazuju da uspjesna borba protiv celulita, leži u pravilnom nacinu ishrane i fizickoj aktivnosti.

Kada je ishrana u pitanju, organizmu je potrebno obezbijediti sto vise tecnosti kako bi se ubrzala razmjena materija i izbacivanje toksina. Najbole je piti ne hlorisanu izvorsku vodu i biljne cajeve koji ubrzavaju cirkulaciju i detoksikaciju organizma. Za lijecenje celulita najboli efekat imaju cajevi od koprive , maslacka, preslice, peteljki trešanja i nezaobilazni zeleni čaj.



Ljubičasta hrana
Iako se čini kako boja namirnice nije povezana s njenim hranjivim vrijednostima, ljubičasta hrana je vrijedan saveznik u borbi protiv celulita. Grožđe, bobičasto voće, borovnice, trešnje i patlidžani bogati su antocijanom, specifičnom materije koja imaju visoku antioksidativnu vrijednost. Zbog toga te namirnice potiču krvotok, a manjak je cirkulacije čest uzrok nastanka celulita. Prehrana bazirana na antioksidansima pomoći će u oslobađanju “zarobljenih” masnoća ispod slojeva kože.

Zeleni čaj
Ako započnete dan sa šoljom zelenog čaja, ne samo da ćete ubrzati svoj metabolizam, već i umanjiti celulit. On ima diuretska svojstva, ograničava apsorpciju lipida i bogat je antioksidansima. Želite li poboljšati ukus čaja, dodajte nekoliko kapi limuna koji je odličan za izbacivanje toksina iz organizma.

Vlakna
Namirnice bogate vlaknima pomoći će vam promijeniti prehrambene navike i eliminisati nastanak celulita. Žitarice, voće i povrće, kao i hljeb od cjelovitog brašna olakšavaju rad probavnog trakta, ali i reguliše nivo šećera u krvi te tako drže apetit pod kontrolom.

Za izbacivanje stetnih materija iz organizma povecati unos namirnica bogatih vitaminom C (limun, kivi, paprika), zatim namirnice bogate kalijumom (banane, breskve, grasak, integralne žitarice, orasi, badem) i sumporom (piletina, riba, mlijeko, jaja). Articoka, kupus i ananas takođe su dobar prirodni lijek protiv celulita jer su prirodni diuretici i antioksidansi. Soja i sojini proizvodi ce svakako dobro doci.

U borbi protiv celulita vazno je izbjegavati: masnu hranu bogatu holesterolom, slatkise, bijeli hleb, alkohol, cigarete, kafu, gazirana pica, konzerviranu hranu. Vazno je znati da prekomeran unos soli, zadrzava vodu u organizmu, zato hranu ne soliti vise nego sto je potrebno.

Ne treba zanemariti svakodnevno vjezbanje ili neku korisnu fizičku ativnost pa makar to bila i lagana setnja cime se ubrzava metabolizam. Setnja u prirodi obezbijedice dovoljne kolicine kiseonika neophodnog organizmu.

Blaga masaza potstice cirkulaciju sto je bitno u borbi protiv celulita.

Opustanje i meditacija su odlicna preventiva jer mogu blagovremeno spreciti nastanak celulita.

Za pripremu preparata protiv celulita koji se koriste spolja (razne kreme i ulja), najbolji prirodni lijek je biljka brsljan.

Caj od maslacka protiv celulita
Malu kasiku usitnjenog suvog korijena maslacka staviti u 2 dl vode i kuvati na laganoj vatri nekoliko minuta. Zatim ostaviti da odstoji 15 minuta pa procijediti. Caj piti nezaslađen ili zaslađen medom, i to nekoliko puta tokom dana.

Caj od maslacka procišcava organizam i pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma i celulita.

Ulje od brsljana protiv celulita
U tamnu flasu naliti 1/2 l maslinovog ulja pa u njega potopiti 20 gr listova bršljana, desetak kapi esencijalnog ulja ruzmarina i nekoliko kapi limuna. Flašu zatvoriti i ostaviti 40 dana na toplom i tamnom mjestu. Jednom dnevno malo promuckati.
Nakon toga procijediti i blagim utrljavanjem (dok koza ne upije) nanositi na podrucja zahvacena celulitom, svako vece kako bi ulje djelovalo tokom noci.

Krema od brsljana protiv celulita
U 500 gr svinjske masti dodati po 50 ml tinkture lista bršljana, 50 ml ulja cickovog korjena i 50 ml ulja od cvjetova nevena. Smjesu zagrejati na 70 °C i uz stalno miješanje dodati 50 ml otopljenog pcelinjeg voska.
Gotovu smjesu razliti u posudice i dobro ih zatvoriti. Svako vece pre spavanja nanijeti kremu na djelove tijela zahvacene celulitom i masirati po 15 minuta.

Sok-infuzija zdravlja

Napravite nešto korisno za sebe… opšte stanje će vam biti zahvalno, zahvaliće vam se zdravljem!

Ovaj recept je posebno koristan za malokrvnost…
Priprema

1
izrendati šargarepu, cveklu i jabuke i dodati med…
ostaviti 1-2 dana da miruje.
iscijediti sok kroz medicinsku gazu (dokazano bolje od cjedaljke)
2
piti ujutro minimalno 2 kašičice na tašte…

Živjeli!!!

Posluživanje

praviti manje doze jer otvoreni sok ima rok upotrebe- za nedjelju dana treba popiti
ostatak zamrzniti u bočicama, i po potrebi odmrzavati…
Sastojci

1 kg cvekle
1 kg šargarepe
1 kg jabuke
1/2 kg meda

Najbolji prirodni diuretici

Diuretici pomažu u izbacivanju vode i otrova iz organizma putem urinarnog trakta. Priroda nas je podarila određenim namirnicama koje možemo koristiti u ovu svrhu.Najbolji prirodni diuretici:

čaša soka od brusnice
dvije kašike jabukovog sirćeta pomiješanog u čaši vode – uzimajte tri do četiri puta dnevno
čaj od maslačka koji je bogat kalijem i djeluje izrazito moćno
sjemenke anisa koje hlade
namirnice bogate vodom poput lubenice i krastavca takođe su pune sumpora i silikona koji stimulišu rad bubrega
šparoge su bogate alkaloidom asparaginom koji također poboljšava funkciju bubrega
zelena salata podstiče metabolizam i izbacivanje otrova
paradajz je bogat vitaminima A i C, te takođe pospješuju izbacivanje toksina kroz bubrege
rotkvice, luk i hren su pravi rudnici spojeva sumpora koji podstiču metabolizam na izbacivanje otrova
vodica kokosa takođe hladi tijelo i održava ravnotežu elektrolita
velike količine zelenog čaja
lubenica je izvrstan diuretik u vrijeme ljetnih dana

Maslinovo ulje kao brufen

Najnovija naučna istraživanja pokazala su da maslinovo ulje sadrži isto jedinjenje kao i lijek ‘Brufen’, odnosno ibuprofen. To znači da bi dnevna doza maslinovog ulja mogla da pomogne kod efekata reume i srčanih oboljenja, baš kao što se i ibuprofen koristi za reumu, bolove, kod zapaljenskih procesa i slično. Dr Gari Bičam sa Univerziteta u Filadelfiji objašnjava zašto su naučnici uopšte posumnjali da postoji veza izmedju maslinovog ulja i brufena: “Ideja se javila kada smo razmatrali osećaj koji se javlja kada pijemo ibuprofen. Malo šta se desi dok je lijek u ustima, ali čim ga progutamo, on nam sprži grlo. Ispostavilo se maslinovo ulje radi istu stvar – sprži vam grlo i to na istom mjestu kao i brufen. Zato smo posumnjali da postoji ista farmakološka supstanca i u ulju, i u lijeku.” Sumnja dr Bičama potvrdila se tokom naučnih istraživanja, tako da je otkriven identični sastojak i u brufenu i u maslinovom ulju. Medjutim, veoma je važno i o kom maslinovom ulju je riječ: “Najbolje je ono ulje koje se dobija prvim cijedjenjem. Takvo maslinovo ulje pravi se na Siciliji, Kritu i na sličnim mjestima. Kada se maslinovo ulje koristi pri kuvanju, onda se efekat supstance koju smo pronašli smanjuje.
Koаutor izvještaja u sličnoj američkoj studiji Pol Breslin kaže: “mediterаnski nаčin ishrаne, u kome je mаslinovo ulje centrаlnа komponentа, dugo je bio u vezi sа brojnim zdrаvstvenim koristima, uključujući i smаnjenje rizika od moždаnog udаrа, srčаnih bolesti, rаkа dojke, rаkа plućа i nekih demencijа.
“Slične pogodnosti su povezаne kao i kod аntiinflаmаtornih lijekova, kаo što su аspirin i ibuprofen.

Aktivni sаstojаk – koji se nalazi svežim mаslinama – se zove oleocаnthаl i inhibirа аktivnost enzimа koji su uključeni u upаle nа isti nаčin kаo i ibuprofen i drugi аnti-inflаmаtorni lijekovi.
Istrаživаči su ustаnovili 50g ekstrа djevičаnskog mаslinovog uljа je ekvivаlent zа oko desetinu doze ibuprofenа.

Većina ljudi medjutim, i to uglavnom na Mediteranu, koristi maslinovo ulje za salate i povrće – dakle koristi ga sirovo, što znači da se ostvaruje pun efekat.Količina maslinovog ulja koju ljudi na Mediteranu svakodnevno koriste jednaka dozi od jedne pilule aspirina za djecu. To svakako ima pozitivne efekte po zdravlje, posebno kada je riječ o srčanim i drugim kardiovaskularnim oboljenjima, bolovima, itd…”

Topi kamence i salo, i čisti kožu

Sok od limuna pijte ujutro prije obroka jer ćete tako podstaknuti metabolizam, a kalorije se neće ‘lijepiti’ za kritične zone. No, osim kod mršavljenja, limun pomaže i kod ozbiljnijih zdravstvenih problema. Doktorka Penny Stanway, autorka knjige The Miracle of Lemons, tvrdi da su limuni čudotvorna hrana. Osim što je limun najbolji izbor ako želimo utoliti žeđ i pobijediti visoke temperature, pomaže i kod široke lepeze bolesti i zdravstvenih tegoba. Pa čak i da se dokopamo tako željenog uskog struka.

Mršavljenje
Uz sok od limuna ćete lakše istopiti suvišne kilograme i spriječiti njihovo nagomilavanje na pogrešnim mjestima, tvrde stručnjaci. Za najbolje rezultate, sok od limuna pijte ujutro prije obroka, jer ćete tako podstaknuti metabolizam, a kalorije se neće ‘lijepiti’ za kritične zone.

Žučni kamenci
Oko 80 posto žučnih kamenaca sastoji se od holesterola, koji se stvara u slučaju da ga jetra ili žuč ne mogu uspješno izbaciti. Zbog nedostatka želudačane kiseline (što može biti uzrokovano starenjem, stresom ili uzimanjem određenih lijekova), kontrakcije žuči mogu biti oslabljene. Time se objašnjava smanjeno neredovno pražnjenje žučnog soka i zaostajanja ‘starog’ ustajalog žučnog soka, koji se zatim taloži u holesterolske kamence. Zato se preporučuje konzumacija kisjelih namirnica prije obroka, jer one mogu imitirati želudačanu kisjelinu i ‘ohrabriti’ žuč na kontrakcije kako bi izbacila male kamence. Limun je pri tome idealna namirnica!

Kašalj
Ovo voće djeluje i kao ekspektorans – podstiče izbacivanje sekreta iz bronhija, zato je limun nezaobilazan kod prehlade ili gripa. Petogodišnje istraživanje sprovedeno nad više od 63.000 osoba iz Singapura pokazalo je kako prehrana bogata vlaknima iz voća može ublažiti kronični kašalj. Flavonoidi, koji imaju antioksidantska svojstva, štite pluća od upala i smanjuju oštećenje tkiva.

Kako biste ublažili kašalj, popijte limunadu ili narežite pola limuna na tanje kriške i ubacite u pola litre vode zajedno s napuklim lanenim sjemenkama (koje su također poznati ekspektorans) i lagano kuvajte 20 minuta. Procijedite i zasladite s malo meda.

Psorijaza
Psorijaza je hronična kožna bolest koja zahtijeva uporno i dugotrajno sistematsko liječenje. Čini se paradoksalnim, no limunska kiselina iz soka limuna može ublažiti suvoću kože i umanjiti njeno ljuskanje. Ujedno pomaže obnoviti vlažnost kože i podstiče skidanje mrtvog sloja ćelija.

Nekoliko puta dnevno nanesite limunov sok na područje zahvaćeno psorijazom i zadržite se par minuta na suncu. Kroz razdoblje od par nedjelja, povećavajte vrijeme koje provodite na suncu. Limunov sok bogat je psoralenima, prirodnim sastojcima iz bilja koji su vrlo osjetljivi na UVA zrake i reaguju na ćelije kože. Mnogi dermatolozi propisuju psoralene oralno ili lokalno na kožu u kombinaciji s UVA terapijom kada je u pitanju psorijaza.

Zatvor
Limuni su i bogati izvor pektina, vrste vlakna koja se u crijevu pretvaraju u gel i olakšava kontrakcije crijeva. S druge strane, celuloza privlači vodu, što olakšava varenje. U svakodnevnu prehranu uključite limunov sok i koricu (pazite da je limun iz organskw proizvodnje).

Hipertenzija
Kalijum iz limuna pomaže pri regulaciji tjelesnih tečnosti, a magnezijum opušta arterije. Takođe, flavonoidi su nutrijenti koji limunu daju žutu boju, jačaju kapilare i olakšavaju protok kiseonika u organizmu i na taj način štite naše krvne sudove

Vitamin C iz jednog malog limuna može povećati nivo kiseonik oksida, koji našem tijelu daje signal da se opusti i proširuje krvne sudove. Takođe, limunov sok liči nekim lijekovima koji se koriste za snižavanje pritiska – ACE inhibitorima, jer inhibira stvaranje hormona angistina u bubrezima (ovaj hormon povisuje pritisak tako što steže krvne sudove).

Urinarne infekcije
Nezdrava prehrana pogoršava probleme s upalom bešike, jer kisela mokraća samo povećava bolove. Normalni pH mokraće varira između 4,5 i 9, a idealan je oko 5,8 i 6,8. Iznenađujuće, iskorišćavanje limunovog soka u našem tijelu ima blago alkalizirajući učinak.

Konzumirajte sok polovine limuna dva do tri puta nedjeljno. Limun možete koristiti kao zamjenu za sirće. Salate će živnuti, a limun možete dodavati i u razne umake za tjesteninu. Najpoznatija je upotreba limuna u ribljim specijalitetima. Sok od limuna voćnoj salati daje poseban ukus, a narezano voće duže održava svježim.

Ranije ustajanje recept je za sreću, vitkost i bolje zdravlje

Oni koji ustaju prije sedam sati radnim danom i vikendom pokazuju najmanje znakova tjeskobe i depresije, češće doručkuju i redovno vježbaju pa su i mršaviji. Kasni odlazak na spavanje i kasnije ustajanje štete čovjekovom zdravlju i ugrožavaju njegovu sreću, otkrila je studija Univerziteta Roehampton sprovedena na više od 1100 ljudi.

Oko 13 posto ispitanih su ranoranioci koji i vikendom ustaju oko sedam sati, šest posto njih ustaje oko devet sati ujutro i još kasnije vikendom, dok je ostalih 81 posto negdje između. Oni koji najranije ustaju imaju najmanje zdravstvenih problema i znakova depresije i tjeskobe.

Takođe, oni češće doručkuju i redovnije vježbaju, što se povezuje s njihovom kondicijom i manjom tjelesnom težinom, zaključuju istraživači. Popodnevni san prema rezultatima istraživanja nema očitog uticaja na sreću, vitkost i zdravlje ljudi.

- Dobrobiti ranijeg ustajanja i njegove dobrobiti su očite. Te se razlike povezuju s gorim kvalitetom sna kod onih koji kasnije liježu – rekao je vodja studije, dr. Jörge Huber

Jod neophodan za rad štitne žlijezde

Jod je mineral koji se javlja u tragovima u organizmu, a neophodan je za normalan rast i razvoj. Oko 70-80% joda se nalazi u štitnoj (tireoidnoj) žlijezdi. Jod je elemenat koji je potreban za stvaranje tireoidnih hormona (hormona štitne žlijezde) trijodtironina (T3) i tetrajodtironina (T4). Štitna žlijezda preuzima jod iz krvi i ugrađuje ga u tireoidne hormone, koji se po potrebi oslobađaju u cirkulaciju. Tireoidni hormoni ispoljavaju svoje dejstvo u ciljnim organima i tkivima organizma. Nedostatak joda dovodi do hipotireoidizma – smanjenog nivoa hormona tireoidne žlijezde. Simptomi ovog stanja uključuju umor, povećanje težine, suvu kožu, osjeljivost na promjene temperature (osećaj hladnoće). Kod odojčadi i djece hipotireoidizam može dovesti do zastoja u fizičkom i mentalnom razvoju.

Klasični znak nedostatka joda je uvećana tireoidna žlijezda. Neka stanja hipotireoidizma se karakterišu veoma uvećanom štitnom žlijezdom, poznatijom kao gušavost. Da bi se spriječio nedostatak joda u ishrani stanovništva uvedeno je obavezno jodiranje kuhinjske soli i od tada je ovaj problem regulisan u razvijenim zemljama.

Jod se koristi prvenstveno u prevenciji hipotireoidizma, ali se nekad primenjuje i za:

Iskašljavanje – jod pomaže oslobađanju sekreta iz grla i disajnih puteva. Primenjuje se u vidu sirupa za kašalj.
Fibrocistične promjene u dojkama – prema nekim istraživanjima kod nedostatka joda može doći do razvoja fibrocističnih promjena u dojkama.
Tumor dojki – ishrana bogata jodom povezana je sa smanjenom incidencom pojave tumora dojki. Ipak, neophodna su dodatna istraživanja da bi se povećan unos joda mogao povezati sa smanjenjem rizika za ovaj tumor.
Vaginitis – povidon – jod vaginalete se koriste za regulaciju upalnih procesa, kao i kod svraba i sekreta.
Rane – jod se često koristi za dezinfekciju rana, a primenjuje se kao rastvor. Masti povidon joda se koriste kod opekotina za smanjenje razvoja infekcija.
Radioaktivni jod – se koristi kod pojačane aktivnosti štitne žlijezde, koja se naziva tireoidizam.

U kojim namirnicama se nalazi jod?

Najznačajniji izvor joda je jodirana kuhinjska so. Školjke, morska alga kelp i drugi morski organizmi apsorbuju velike količine joda u morima. Bijeli luk, susam, soja, spanać su takođe, dobri izvori joda.
Koje su preporučene dnevne doze?

Smatra se da su dnevne potrebe za jodom 120-150mcg za odrasle, u trudnoći i laktaciji dnevne potrebe se povećavaju do 200mcg.
Kome su potrebne povećane količine joda?

Smatra se da vegetarijanci i osobe iz čije je ishrane izbačena jodirana so, riba i morski plodovi ne unose dovoljno joda ishranom. Kod hipotireoidizma i gušavosti, koji su uslovljeni nedostatkom joda u organizmu, ljekar može preporučiti dodatni unos joda. Fibrocistične promene u dojkama – prema nekim istraživanjima kod nedostatka joda može doći do razvoja ovih promjena. Neke namirnice bogate kofeinom i mastima mogu pogoršati stanje napetosti u dojkama prije menstruacije.

Tumor dojki – ishrana bogata jodom je povezana sa smanjenom incidencom pojave ovog tumora. Ipak, neophodna su dodatna istraživanja da bi se povećan unos joda mogao povezati sa smanjenjem rizika za tumor dojke.

U multimineralnim-multivitaminskim preparatima jod je obično u vidu natrijum-jodida ili se primenjuju suplementi na bazi algi bogatih jodom (kelp).
Da li se može unijeti previše joda?

Naglo uzimanje velikih količina joda može dovesti do poremećaja u proizvodnji hormona štitne žlijezde i hipotireoidizma kod ljudi koji inače imaju normalnu funkciju štitne žlijezde. Povećan unos joda takođe povećava rizik za razvoj Hašimotovog sindroma, nekih tumora štitne žlijezde i tireotoksikoze. Dodatni unos joda u vidu suplemenata ne preporučuje se u oblastima u kojima zemljište i hrana sadrže dovoljne količine joda.
Sa kojim ljekovima ne treba upotrebljavati jod?

Kod upotrebe antitireoidnih lekova (Propiltiouracil, Tiastat), litijuma i varfarina ne treba istovremeno koristiti preparate na bazi joda. Pošto se jod uglavnom primenjuje u vidu kalijum jodida, može potencijalno dovesti i do hiperkalemije, pa se ne preporučuje duža upotreba ni kod istovremene upotrebe sa nekim diureticima i lijekovima za pritisak.

Nista kao kiseli kupus

Dok je za mnoge ljude kiseli kupus asocijacija proste namirnice namijenjene prehrani u hladnim zimskim mjesecima, za to su vrijeme naučnici radili i radili i došli do zaključka da on nije ni malo jednostavna niti obična namirnica već, može se reći, u neku ruku “super hrana”. Prema rezultatima istraživanja objavljenim u casopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, kiseli kupus je hrana sa najviše korisnih sastojka potrebnih ljudskom organizmu.
Stara poslovica kaže da ko drži do zdravlja jede kupus. Bogatstvo kalijuma, gvozdja, magnezijuma, sumpora i bakra, manjih količina natrijuma, i povoljan odnos kalcijuma i fosfora osigurava maksimalno iskorištavanje kalcijuma u organizmu.A kisjeli kupus?

Ova biljka iz porodice krstašica obiluje antioksidansima koji štite od karcinoma, prehrambenim vlaknima, vitaminima, kalcijumom i drugim mineralima, a prema istraživanju povoljno utice i na libido.
Ova namirnica ne samo da jača imunitet i pomaže proces varenjave, nego aktivno učestvuje u borbi protiv pojedinih vrsta raka.Kupus je jedna od rijetkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gdje je čovjek uspio poboljšati prirodu, tj. povećati nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Naime, zelje kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla (npr. u pršuti). Iz tog razloga kiselo zelje je za mnoge neizostavna prehrambena namirnica.

Sva višegodišnja istraživanja uvijek iznova potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može mirno mjeriti s limunom i pomorandžom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C). Znamo da su i moreplovci u potpalublju obavezno prevozili drvene kace pune kiselog zelja, kako mornari ne bi oboljeli od nedostatka vitamina C – skorbuta!Pošto kalijum podstiče izlučivanje vode iz organizma, kupus bi trebalo da jedu i oboljeli od reume i gihta, kao i oni s vodenom bolešću (nakupljanjem tečnosti u abdomenu), a osim za spoljnu upotrebu, ovo povrće se preporučuje, i to u vidu soka, za razne smetnje i oboljenja.

Na primjer, svakodnevno pijenje čaše sveže iscijeđenog soka od kupusa između obroka pomoći će protiv proliva, kolitisa i upale crijeva, uključujući i debelo, protiv čira na želucu preporučuju se tri čaše do litra, tokom cijelog dana u malim gutljajima, u toku tri – četiri nedelje, a dve čaše dovoljne su protiv malokrvnosti (uz sirov ili na pari kuvan kupus). Protiv bronhitisa, čestog pratioca nazeba, preporučuje se topao buljon od kupusa zaslađen medom, jer on smiruje nadražaj na kašalj i olakšava iskašljavanje. Protiv kašlja se preporučuje sirup od crvenog kupusa, pomiješan najbolje s medom, jer blagotvorno deluje na pluća, a pored uobičajenog rasola, protiv mamurluka takođe može da se koristi sirup od ove vrste kupusa. Pravi se tako što se soku od kupusa doda ista količina šećera (može i nešto više) i kuva na pari dok se ne zgusne.

Kupus je izrazito pogodan za redukcijske dijete, jer sadrži samo 40 kcal na 400 g. Jednako je dobar i svježi i kiseli, dok je kuvani, kao i u slučaju drugih namirnica, siromašniji nutrijentima koji se uništavaju na visokim temperaturama. Odličan je u gotovo svim slučajevima nedostatka vitamina i minerala, i kod osjetljivosti sluznice probavnog trakta, posebno želuca i dvanaestopalačnog crijevaa. Sprečava i liječi zatvor (konstipaciju), i djeluje kao antiseptik. Zbog svih navedenih svojstava treba ga znatno više uključiti u svakodnevnu prehranu.

Pored toga, kiselo zelje krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kojeg bjelančevine uopštee ne bi mogle biti iskorištene.
Takođe, kiselo zelje je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelisku energiju, cjelokupni metabolizam, izmjenu materija u mozgu, sadrži panotensku kiselinu (vitamin B5) potrebnu za ćelijsku energiju i zdravu boju kose.

Kiseli kupus i imunitet

Nije tajna da kisjeli kupus ima blagotvorno djelovanje na imunitet. Ne samo da je pun vitamina i minerala (koji se takođe nalaze i u svježem kupusu) već i korisnih fitohemikalija stvorenih fermentacijom.

Redovna konzumacija kiselog kupusa pomaže u borbi protiv prehlade, čisti problematičnu kožu, snižava tjelesnu težinu i smanjuje toksičnost krvi – dakle, pomaže neutralisiranju neželjenih efekata kod lošeg imunološkog sistema.

Kiseli kupus i rak
Nedavne studije su pokazale da konzumiranje fermentisanog (kiselog) kupusa sprječava rast raka naročito u dojkama, debelom crijevu, plućima i jetri.
Kao interesantan primjer navodi se i studija u kojoj su naučnici upoređivali stopu oboljelih žena od raka dojke poljskog porijekla. Dakle, amerikanke poljskog porijekla su mnogo više oboljevale od raka dojke nego njihove zemljakinje u domovini. Već vjerojatno pogađate – evropske poljakinje jedu mnogo više kiselog kupusa!
Kiseli kupus podstiče i jača imunoloki sistem, kojemu je zadatak i razaranje ćelija raka, podstiče rad metabolizma, a na taj način i izbacivanje otrova iz tijela. Kiseli kupus i sok od kiselog kupusa sadrže prirodne sastojke kojih je dokazano preventivno i terapijsko djelovanje kod karcinomskih oboljenja:
- balastne materije
- vitamin C
- folna kiselina
- kalcijum
- sekundarne biljne materije iz grupe flavonoida i glukozinolata
- mliječna kiselina i bakterije mliječne kiseline.
Bakterije mliječne kiseline trebale bi biti u stanju neutralizovati neke materije koje izazivaju rak. Poznato je, naprimjer, da one mogu vezati nitrit koji se nalazi u mnogim namirnicama te na taj način spriječiti da se on u tijelu pretvori u opasne nitrozamine.
Kao prevencija raka i popratna terapija popije se svakog dana 1/8 litre soka kiselog kupusa (pomiješanja s vodom 1:1) i to jednom ujutro na prazan Želudac, a zatim još dvaputa prije glavnih obroka.
Kiseli kupus i varenje

Kao i jogurt, kiseli kupus je prepun korisnih bakterija koje mogu pomoći u održavanju ravnoteže unutar probavnog trakta. Kiseli kupus sadrži posebne bakterije koja snažno utiču na imunološki sistem, a sa druge strane, postaju nepremostiva prepreka za išerihiju coli i kandidu (a obje su veoma “popularne” među ženskom populacijom). Ove korisne bakterije iz kupusa pomažu i u borbi protiv slobodnih radikala i poboljšavaju varenje naročito žitarica i mahunarki





Ljekovita svojstva

Kiselo zelje, ne samo da ima izuzetna nutritivna već i ljekovita svojstva poput:

1 osvježava duh i djeluje na dobro raspoloženje, zahvaljujući boljem iskorištavanju bjelančevina;
2 organizam čini otpornim na stres;
3 aktivira izmjenu materija u mozgu i živcima;
4 podstiče izmjenu gvoždja u krvi;
5 pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca;
6 stimuliše rad ćelija i djeluje pomlađujući;
7 pomaže kod izgradnje kostiju;
8 reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi, a isto tako i pdotiče metabolizam masnih ćelija;
9 jača imunitet i povećava snagu mišića;
10 doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Važno napomenuti:

a) prilikom konzumiranja kiselog zelja izbjegavajte dodatne slane namirnice (osobito slana mesa i kobasice) jer je zelje vrlo bogato natrijem.
b) kiselo zelje nemojte namakati prije pripreme, jer na taj način gubi veliku količinu bioloških materija, ia nemojte ga kuhati više od 20-tak minuta jer će u protivnom kiselo zelje postati mekano i bez ikakvih hranjivih sastojaka.
c) najbolje je kiselo zelje jesti sirovo, kao salatu ili dodatak nekim jelima (npr. krompiru, riži, tijestu i sl.), a dodatkom poprženog susama ili sjemenki suncokreta poboljšat ćemo i dobiti novi ukus;
d) uz kiseli kupus mogu se dodavati i razni začini a najbolje se slažu: kim, vlasac, cimet, pimet, borovac (plod smreke) ilovor;
e) ukoliko je zelje prekiselo, dodajte sirovi krumpir koji će upiti višak kiselosti;

Interesantan je najjednostavniji recept tzv. ljekoviti recept tj. salata od 250 g kiselog zelja (svježeg), 1 jabuka, 2 velike kašike grožđica (ili brusnica), 1 kašikaa hladno prešanog ulja (maslinovog ili čak od tikve). Izuzetno nutritivno kvalitetna i ljekovita salata.
Zelje možemo kuvati, pripremati svježe, kiseliti, raditi salate, a najpoznatiji naš recept su ipak sarme, zelje sa slaninom i suvim mesom, jota (kupus i pasulj), zelje sa flekicama, pita zeljanica…

U svojoj knjizi Prehrana 21 vijeka o kiselom kupusu piše da je prema svim istraživanjima, afrodizijak broj jedan. Njemački naučnici su nedavno otkrili da je svježi kiseli kupus najdjelotvornija namirnica za podsticanje libida, a još novije američko istraživanje pokazuje da je kiseli kupus vrlo djelotvoran protiv raka zbog visokog sadražaja fitokemijskih materija…!

Ljekoviti zagrljaj(istinita priča)

4
Zagrljaj je ljekovit, on moze da utjesi, razgali, nasmije…. prijateljski, zastitnicki, ljubavni.Zagrljaj je najlepse sto dva bica mogu da podare jedno drugom… bez namjere, trazenja, ostatka…
Nekada, zagrljaj je sve sto nam treba!

Sve je pocelo kada je Juan Mann morao da napusti svoj dotadasnji zivot i da se iz Londona vrati u rodni Sidnej. Na aeorodrom je stigao noseci samo jedan ranac. Niko ga nije docekao i nije imao koga da pozove. Stajao je i gledao ljude kako docekuju svoje prijatelje, kako se grle i ljube, i pomislio je kako bi volio da neko njega ceka, da bude srecan sto ga vidi, da mu se nasmije,da ga zagrli! Tako se rodila ideja o ovoj genijalnoj akciji. Uzeo je papir i flomaster i napravio plakat na kojem je sa obje strane pisalo “FREE HUGS”! Izasao je sa natpisom na ulicu i cekao. Ljudi su ga prvih 15 minuta gledali cudno i izbjegavali ga,a onda mu je prisla jedna starja gospodja… Ispricala mu je svoju kratku pricu i nakon toga rekla da joj treba zagrljaj, nasmijala se i jako ga zagrlila! Od tada se sve pretvorilo u bajku…
“Free hugs” je od septembra 2006. do danas postao pokret rasprostranjen po cijelom svijetu. Otpoceo je losim danom JEDNOG covjeka, nastavio se dobrovoljnim prikljucivanjem pojedinaca koji su ga susretali na ulici, da bi danas postao organizovani pokret u brojnim drzavama svijeta. Muziku za video su napravili prijatelji Juana Manna, australijski bend “Sick Puppies”…

Zivot cine sitnice. Zagrlite danas nekog tek tako….

Kupus Sprečava Rak Bešike

Naučnik Rex Munday objavio je rezultate eksperimenata koji su pokazali da ishrana bogata kupusom može da smanji rizik od obolijevanja od raka mokraćne bešike za više od 50 odsto.
Naučnici Instituta za tumore Roswell Park i Univerziteta John Hopkins u SAD radili su na tom projektu zajedno s novozelandskim univerzitetom Massey i kompanijom Crop&Food Research.
Rezultati istraživanja podržali su raniju studiju koja je pokazala da je kod pacova hranjenih povrćem iz roda kupusnjača (sve vrste kupusa, kelj, brokoli, karfiol) zabilježen porast enzima koji štite od hemikalija ? izazivača raka.

Smatra se da ishrana u kojoj su kupusnjače bogato zastupljene smanjuje rizik od pojave određenih vrsta raka, kao što su rak pluća, debelog crijeva, dojke, jajnika, bešike. Povrće iz roda kupusnjača (krstašica), kao što su brokoli, kelj, prokelj, kupus, karfiol, dobro su poznati borci protiv kancera.

Veruje se da je za to zaslužan visok nivo aktivnih fitohemikalija po imenu glukozinolati, koje naš organizam pretvara u moćne antikancerogene izotiocijanate. Nova istraživanja su još više doprinijela razumevanju uloge kupusnjača u prevenciji raka. Institut za istraživanje hrane iz Velike Britanije otkrio je da jedna od susptanci koju sadrži ova vrsta povrća, alil-izotiocijanat sprečava podelu ćelija i stimuliše apoptozu (programiranu smrt ćelija) u ćelijama tumora kod ljudi.
Sulforafan, sastojak koji se javlja tokom varenja kupusnjača, utiče na jetru da proizvodi enzime koji čiste hemikalije koje uzrokuju kancer, sprečavaju hemijski podstaknut rak dojke (istraživanja rađena na životinjama), podstiču ćelije raka debelog crijeva da ubijaju same sebe. U istraživanju rađenom in vitro, a objavljenom u Časopisu za ishranu, sugeriše se da sulforafan može da zaustavi razmnožavanje ćelija raka dojke, čak i u kasnijim fazama njihovog rasta.
Prevencija prije svega
Sulforafan nudi posebnu zaštitu onima koji imaju gene sumnjive na rak debelog crijeva, sugeriše istraživanje Rutgers univerziteta.
Više od 20 godina je poznato da mnogi fitonutrijenti djeluju kao antioksidanti koji “razoružavaju” slobodne radikale prije nego što oštete DNK, ćelijske membrane i molekule koji sadrže masti, poput holesterola. Nova istraživanja otkrivaju da fitonutrijenti iz kupusnjača deluju na dubljem nivou. Ovi sastojci, u stvari, signaliziraju organizmu da poveća proizvodnju enzima koji su uključeni u detoksikaciju, proces čišćenja organizma u kome se eliminišu štetni sastojci.
Fitonutrijenti iz kupusnjača iniciraju komplikovan proces koji se odvija u našim ćelijama, a u kome se one podstiču da se bore protiv slobodnih radikala i toksina, uključujući i potencijalno kancerogene supstance; upravo na taj način ova vrsta povrća smanjuje rizik od raka efikasnije od drugih vrsta povrća ili voća.

Kupusnjače i…

…rak bešike
Na Univerzitetu Teksas istraživači su analizirali ishranu 697 osoba kod kojih je tek dijagnostikovan rak bešike i 708 zdravih osoba koje su bile sličnih godina, pola i porekla. Prosečan dnevni unos kupusnjača bio je značajno niži kod onih koji su oboljeli od raka. Oni kod kojih su kupusnjače u velikoj mjeri zastupljene u ishrani, imaju za 29% manji rizik da obole od raka bešike pokazalo je ovo istraživanje.

…rak prostate
Istraživanje Fred Hačinson centra za istraživanje raka iz Sijetla, SAD, rađeno na 1200 muškaraca pokazalo je da oni koji jedu 28 porcija povrća nedeljno imaju 35% manji rizik od raka prostate, dok oni koji jedu samo 3 ili više porcija kupusnjača nedeljno imaju 44% manji rizik da obole od iste vrste raka.

… rak debelog crijeva
U Holandiji je rađeno istraživanje koje je obuhvatilo više od 100.000 ljudi i koje je trajalo duže od šest godina. Ono je pokazalo da su osobe čija je ishrana bila bogata povrćem smanjile rizik od raka debelog crijeva za 25%, dok su oni u čijoj su ishrani preovladavale kupusnjače smanjili rizik od istre vrste raka za 49%.
Nedavno istraživanje Instituta za istraživanje hrane u Velikoj Britaniji, otkrilo je kako povrće iz porodice kupusnjača, kao što su kupus, karfiol, brokoli, kelj i prokelj, sprečavaju pojavu raka debelog crijeva. Tokom varenja ovog povrća sastojak na bazi sumpora po imenu sinigrin dolazi u kontakt sa enzimom po imenu mirosinaze, a rezultat je otpuštanje glukoze i izotiocijanata. Izotiocijanati, kao što su sulforafan i indol-3-karbinol, nisu samo moćni podstrekači enzima jetre koji vrše detoksifikaciju kancerogenih materija, već jedna od ovih supstanci, alil-izotiocijanat sprečava podjelu ćelija i stimuše apoptozu (programiranu smrt ćelija) u tumoru.

…rak pluća
Istraživanje rađeno na Kineskinjama u Singapuru, gradu u kome je zagađenost vazduha često prevelika, otkrilo je da su žene-nepušači koje su redovno jele kupusnjače, smanjile rizik od raka pluća za 30%, dok su one koje su bile pušači i redovno jele ovo povrće, smanjile ovaj rizik za nevjerovatnih 69%.

Koliko ih pojesti
Koliko porcija kupusnjača bi trebalo jesti tokom nedelje da bi se smanjio rizik od raka? Od tri do pet, što znači manje od jedne porcije dnevno. (1 porcija = 1 šolja)

SAVJETI
* Dodajte sirov brokoli ili karfiol u zelenu salatu.
* Dodajte isjeckane kupusnjače u supe, đuveč, paprikaš…
* Brokoli koji ima tamnije zelene cvjetove sadrži više vitamina C od onih koji su svetliji po vrhu. Nemojte da kupite brokoli ako su mu cvjetovi žućkasti, to znači da je predugo stajao.

Cvekla regeneriše organe

Cvekla se od davnina upotrebljava kao lijek. Nekada je služila kao pomoć u lječenju malarije, a danas je dobar saveznik za regulisanje krvnog pritiska i malokrvnosti, a odlično utiče i na nerve i rad žuči, želuca i crijeva.
Plod sadrži određenu količinu kobalta koji učestvuje u stvaranju vitamina B12. Vitamin B12 nalazi se samo u proizvodima životinjskog porijekla, dok ga u povrću uglavnom nema. Ovaj vitamin je važan jer učestvuje u stvaranju eritrocita u krvi.
Cvekla sadrži i jod koji je značajan u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja, zbog toga se preporučuje starijim osobama. Zbog sadržaja selena cvekla predstavlja namirnicu koja se uspješno suprotstavlja prevremenom starenju i učestvuje u opštem čišćenju organizma. Sadrži i salicilnu kisjelinu koja u organizmu djeluje protivupalno.
Cvekla je korisna i u liječenju malokrvnosti (posebno kod djece i mladih osoba), a pospešuje rad želuca. crijeva i žuči.
Nutricionisti poručuju da je najbolje da je jedete sirovu, narendanu sa malo limuna. Možete da dodate i malo šargarepe i jabuke i dobićete ukusnu salatu.

Divlji origano

Naučne studije su pokazale da divlji origano sprečava pojavu gripa i prehlade, jača imunološki sistem i uništava trideset vrsta bakterija, uključujući ešerihiju koli, kandidu, salmonelu i stafilokoke.

Vrste origana

Postoje 53 vrste origana, od čega 32 raste u Turskoj.Izdvajamo divlji origano, koji je cijenjen širom svijeta, a destilacijom četiri vrste ove biljke(origanum vulgare, origanum onites, origanum majorana i origanum minutiflorum) dobija se blagotvorno ulje. Za razliku od prve tri vrste, origanum minutiflorum je endemska biljka, koja raste samo na Taurus planinama, u južnim djelovima Turske, u specifičnim klimatskim uslovima, zbog kojih sadrži specifičan procenat aktivne supstance-karvakrola i ima odlična antibakterijaska, antiviralna, fungicidna, antiseptička i antioksidantna svojstva.

Origano ulje
Origano ulje je ozbiljan rival medikamentima kao što su streptomicin, penicilin, vaknomicin… Za razliku od antibiotika čijom prekomernom i nekontrolisanom upotrebom bakterije mutiraju i razvijaju otpornost, origano ulje mutacije i uništave već mutirane bakterije. U Zapadnoj Evropi, SAD i Kanadi ova dragocjena supstanca veoma je tražena kao prirodna biljna za prevenciju gripa i prehlade.

Rezultati naučnih istraživanja
Naučno je dokazano da ova blagotvorna supstanca jača imunološki sistem i uništava trideset vrsta bakterija, uključujući ešerihiju koli, kandidu, salmonelu, stafilokoke… Studije su pokazale da ulje origana ima nekoliko puta efikasnije dejstvo od bijelog luka i ehinacee, da je 26 puta jeće od fenola(sredstvo kojim se sterilišu hiruški instrumenti), a pri tom 42 puta puta snažniji antioksidant od jabuke, 12 puta od pomorandže i 5 puta od borovnice.

Origano voda i čaj
Osim origano ulja koristi se i origano voda, dobijena kao nus produkt destilacije divljeg origana. Najčeđće se koristi za eliminisanje bakterija u usnoj duplji i u slučaju digestivnih problema. Osobama koje imaju problema sa ešerihijom koli u urinarnom traktu savjetuje se korišćenje čaja od divljeg origana.

O Origano ulju:

je najjači biljni antiseptik.
jake antibakterijske, fungicidne, antiviralne, antiparazitne i antioksidativne osobine
izuzetno jača imuni sistem
origano ubija 100% kolonija tridesetak vrsta bakterija kao što su Psudomonas aeruginusa, Ešerihiju koli, Salmonelu, Stafilokoke, Listeria monocytogenes, Staphylococcus auerus i albus, te Bacillus antracis i gljivicu Kandidu, kako na koži tako i u sistemskim infekcijama
male količine origano ulja imaju isto dejstvo kao streptomycin, penicillin, vacnomycin, nystatin, i amphotericin u eliminisanju mikroba
Origano ulje sprečava širenje i mutacije bakterija time što sprečava njihovo disanje, što antibiotici ne mogu
Pretjerano korišćenje antibiotika može dovesti do poremećaja rada bubrega, a omogućava razvoj otpornih sojeva bakterija , a mutirane bakterije postaju rezistentne
Origano ulje se pravi destilacijom divljeg origana koji raste u predjelu Mediterana
Najvažniji i najjači aktivni sastojak origano ulja je karvakrol (carvacrol),

Čarolija zahvalnosti

Zahvalnost je čarobna vrlina koja rehabilituje naš odnos prema stvarima, odlikama i talentima koje posjedujemo. Posebno je zaslužna za nivo naše sreće i uspjeha, jer usredotočavanjem na sve ono na čemu možemo biti zahvalni, po prirodnim zakonima privlačimo još više toga na čemu možemo biti zahvalni.
U nestašici, dok mediji jačaju naš osjećaj da nemamo dovoljno, zahvalnost je čarobni štapić koji odvraća naš pogled od svega onog što nemamo prema svemu onom što imamo i što nam je dragocjeno. Tim preokretom uspostavljamo ravnotežu i pozitivan stav koji dovode do sreće i uspjeha.

Sposobnost čovjeka da osjeća zahvalnost jedan je od ključnih elemenata sreće i uspjeha. Čovjek pati onoliko koliko ne umije osjećati zahvalnost. Kad smo zahvalni, onda otkrivamo i potvrđujemo vrijednost onoga što nam je dato kao i one koji su nam to obezbijedili, od majke prirode i Boga preko drugih do sebe samih. Nije toliko važno kome zahvaljujemo koliko je važno da zahvaljujemo. Važno je za našu sreću i uspjeh. U nastavku otkrivamo zašto i kako.

“Zahvalnost nije primarno odnos prema određenim osobama; to je stav bića prema cijelom svijetu.”
- Talidari

Bez obzira kome je u nekom trenutku zahvalnost usmjerena, zahvalnost se kroz praksu razvija. Ne ograničavajući zahvalnost samo na blagodati, već pokazujući je i prilikom nedaća, omogućavaš da zahvalnost neometano jača u tebi i da svoje vrijeme provodiš više radujući se nego gunđajući.

Znati reči hvala, znači prihvatiti druge i priznati njihovu vrijednost, a ne samo mane. To je umijeće kojim se mogu pohvaliti plemeniti među nama. Naoružani ovom vrlinom možemo pridobiti mnoge dobre ljude i ukrotiti mnoge demone te tako značajno uvećati svoje šanse za postizanje svojih snova.

Prema tome, kad primijetiš da neko ima slabosti, umjesto da mu prigovaraš ili ga ogovaraš, nastoj prije svega ukazati mu na njegove dobre strane kroz zahvalnost. To je pravi put do pridobivanja njegovih simpatija kako bi mu potom u odgovarajućem trenutku mogao/la ukazati na načine kako da se riješi svojih slabosti ili mana. Ništa se neće popraviti napadima, nego podrškom.

Kad prihvatimo život kakav on jest, u svoj njegovoj raznolikosti i složenosti, tek tada smo u stanju uistinu se radovati životu i osjetiti zahvalnost zbog te radosti i svakog proživljenog trenutka, kakav god on bio.

Ako si kao većina kod nas, sigurno si više nezadovoljan/na nego zadovoljan/na svojim životom. Ako si kao većina, onda sigurna znaš i krivce za to, od politike do članova porodice. Istina, mnogi nam zagorčavaju naš život, no to je zato što im to dopuštamo ili zato što smo i sami krivi. No postoji način kako izaći na kraj s nezadovoljstvima i privuči više zadovoljstva u život – zauzeti stav zahvalnosti. To znači više vremena provoditi u osjećaju zahvalnosti za sve što imamo i jesmo, a manje vremena u razmišljanju o tome šta nam sve nedostaje ili ne ide od ruke.

“Trebamo drugima zahvaljivati, bilo zato što su dobri ili zato da bi dobrima postali!”
– Talidari

Zahvalnost ne bi trebala biti samo posljedica, nego i uzrok.
Drugim riječima, ne bi trebali zahvaljivati samo kad nešto dobijemo, nego i zahvaljivati da bi nešto dobili. Svojom zahvalnošću zaslužujemo mnoga dobra. Dakle, nismo samo zahvalni jer smo namireni, već smo namireni jer smo zahvalni.
Ne možemo biti zahvalni jedino onda kada nismo u skladu s našom istinskom prirodom, kad zapostavljamo svoju dušu. Bez obzira na životne okolnosti, čim nahranimo svoju dušu i povežemo se s prirodom (svojom unutrašnjom i spoljnom), zahvalnost dolazi sama od sebe. A potom i sve ostale prirodne posljedice kao što su sreća i uspjeh.

Kad je neko sjeo s tobom i podučio te važnosti i dobrobitima zahvalnosti? Kod većine je to preskočeno u vaspitanju i obrazovanju. Naravno, događalo se da su nas prekoravali što smo nezahvalni i “naređivali” da trebamo biti zahvalni, pa otprilike znamo da je zahvalnost nešto što je potrebno. No u većini slučajeva imamo osjećaj da je to potrebno onome ko želi da mu budemo zahvalni. Nismo svjesni koliko je vrlina zahvalnosti ključna za postizanje ličnog blagostanja, zdravlja, ljubavi i ostalog. O tome je ovdje riječ.

Roditelji,
imate li nezahvalnu djecu? Na koga su se ugledali? Da li se imate običaj često žaliti i kukati, a manje hvaliti? Da li ste zahvalni svojoj djeci? Ili samo očekujete da oni budu vama zahvalni?
Ako ne pokazujete svoju zahvalnost, nego je samo očekujete, nemaju djeca na koga se ugledati.
Rješenje: pokazujte svojoj djeci koliko ste im zahvalni za sve, pa će htjeti još više biti dostojni vaše zahvalnosti i pohvale. I ne samo to, postaće sve više zahvalni i vama.

nezahvalnost roditelja

“Što više prepoznajete i izražavate zahvalnost za stvari koje imate, to ćete više imati stvari na kojima trebate biti zahvalni.”
– Zig Ziglar

Suština je u tome da zahvalnost privlači još više toga za čim možemo biti zahvalni. Time što smo zahvalni povećavamo svoje šanse da pridobijemo i mnogo toga drugoga za što imamo razloga biti zahvalni.

“Zahvalnost privlači našu pažnju svemu dobrom u životu. Umnogostručuje nam blagoslove. Kada radosno izrazimo poštovanje, zahvalnost nam otvara srce i omogućuje nam da iskusimo još više ljubavi… S takvim stavom – koji zrači iz vas i dodiruje sve i svakog – dobro će vam se neminovno vratiti i to umnogostručeno.

Zahvalnost je prirodni izraz srca prepuna ljubavi.

Gdje je ljubav na prvom mjestu tamo nema ogorčenja, već u prvom redu svjesnost o divoti i poukama u svim situacijama i u svim ljudima, bilo da nas maze ili gaze. Sva velika ljudska ostvarenja su nastala upravo iz svladavanja prepreka i tegoba, a ne iz njihova izbjegavanja. Zato trebamo biti zahvalni i kad nas spopadnu nevolje, jer su one sito i rešeto koje nas rafinišu.

Zahvalnost proizlazi iz svijesti obdarenosti.

Mnogo toga uzimamo zdravo za gotovo, misleći da se podrazumijeva. Nismo svjesni koliko smo sretni što imamo sve ono što većina u svijetu nemaju. Tek kad nešto izgubimo postajemo svjesni kako to nismo dovoljno cijenili i na tome bili zahvalni dok smo to još imali. Ne čekaj da te strefi neko zlo, nego budi zahvalan/na kako bi to zlo izbjegao/la.
Kroz osvještavanje svega što imamo i što jesmo pronalazimo razloge za osjećaj zahvalnosti a time i sreće što dovodi do uspjeha, zdravlja i svega ostalog.
Kroz zahvalnost se još više razvija svijest o tome koliko smo u stvari obdareni, nasuprot svjesnosti o svemu čime nismo obdareni.

Zahvalnost je stvar čistoće duha.
Što je neko plemenitiji i mudriji to je zahvalniji. Sve što imamo i jesmo zahtjeva zahvalnost.

Ljudi čija su srca puna zahvalnosti i uvažavanja su istinski lijepi.

Sedam svjetskih čuda

U trećem razredu osnovne škole učenicima je postavljen zadatak da od ponuđenih odgovora označe sedam svjetskih čuda. Nakon određenog vremena, pojavilo se ovakav spisak:
Egipatske piramide
Tadž Mahal
Kolosem u Rimu
Kineski zid
Empajer Stejt Bilding
Bazilika Sv. Petra u Vatikanu
Kineski zid

Učiteljica je, skupljajući radove, primijetila da jedna devojčica još uvek razmišlja, pa je upita da li ima problema da sastavi listu. Ona je odgovorila: „Da. Ne mogu se u potpunosti odlučiti. Ima toliko mnogo čuda.“

Učiteljica ju je ohrabrivala: ‚‚Kaži nam bar ono što si dosad napisala. Možda ti možemo pomoći.“
Učenica se u početku malo snebivala, ali je na kraju ipak progovorila:
„Za mene, ovo su sedam svjetskih čuda:
Vidjeti
Čuti
Dodirnuti
Pomirisati
Osjetiti
Smijati se
Voljeti.“
U učionici je zavladao muk.

Zelena apoteka:Pročitajte kako vam može pomoći – luk

Luk spada među najstarije povrtlarske kulture i od davnina se upotrebljava za prehranu ljudi. Miris mu je aromatičan, a ukus snažan, manje ili više ljut. Donosimo nekoliko savjeta o korištenju te vrijedne biljke

Obloge od sirovog luka
– kod glavobolje, otoka, zubobolje, bolova u ušima, prehlade, upale očiju, oblozi od sjeckanog luka stavljaju se na bolna mjesta,
– kod visoke temperature stavljaju se na tabane,
– kod srčanih smetnji na listove nogu,

– kod krvarenja iz nosa – narezani luk stavlja se na vratne misice,
– rane od ujeda divljih životinja oblože se narezanim lukom,
– na ozebline, valja stavljati oblogu od luka narezanog na ploške jer smanjuje svrbež i oživljava ozeblo tkivo,

– kod čira na koži ili potkožnog čira i zanoktice, izribani luk s malo maslinova ulja stavlja se na bolno mjesto i zavije, i drži 1-2 sata,
– za liječenje kurjih očiju, glavicu luka, prerezati na pola, staviti u 1 dl vinskog ili jabukovog sirceta četiri sata, izvaditi luk i oblogu priviti naveče prije spavanja na kurje oko i ostaviti preko noći. Postupak ponavljati više dana za redom, i onda izvaditi omekšani dio.

• Sok od luka
Očišćenu glavicu luka usitnimo u kašu i iscjedimo sok. Kod plućnih oboljenja miješati sok luka od jedne glavice luka s jednom kasikom meda i uzimati 2-3 puta na dan. Za sprječavanje opadanja i bolji rast kose, masirati vlasište kose sokom od luka više puta na dan. Kod jakog i upornog kašlja – piti sok razrijeđen s vodom; kod lišaja i ekcema na koži mazati sokom luka više puta na dan. Protiv crijevnih parazita, piti sok razrijeđen s vodom više puta na dan. Protiv vjetrova i zatvora – piti sok od luka pomiješan s rakijom u jednakim dijelovima. Za odstranjivanje bradavica – masirati ili trljati bradavice sokom od luka više puta na dan.

• Kuvani luk
Glavicu luka razrezati na više dijelova i kuvati u 2 dl vode dok ne omekša. Koristimo ga kod kašlja i drugih oboljenja disajnih organa. Uzimati luk kuvhan u vodi s medom ( 1 glavica luka, 1 kasika meda, 2 dl vode) vodenih bolesti, za jače mokrenje, luk kuvati u vodi zajedno s medom, zatim luk kuvati s ružmarinom u pola vode i pola vina (2 dl + 2 dl) i piti svaki sat po jednu kasiku. Upaljene oči (krmeljine) peru se mlijekom u kojem se kuvao luk, i to jedna glavica luka u 1 l mlijeka, a za jačanje muške potencije jede se supa od luka.
• Pečeni luk koristi se u liječenju
– gnojnih rana i čireva i to tako da se sokom najprije operu bolesna mjesta, a potom stavi luk pečen u svinjskoj masti.

– kod tegoba s grušanjem krvi i začepljenih koronarnih arterija, treba svaki dan jesti glavicu pečenog luka s malo maslinova ulja, i to u podne i uveče. Kod bolova u ušima stavlja se topao pečeni luk u uši, a insekti iz uha izlaze ako se u uho ukapa sok pečenog luka s malo soli. Kod raznih tumora na površini kože stavlja se oblog od pečenog luka.

Duhovnosti…o ljubavi, zivotu, i jos po necem.

Biti bez ljubavi u umu se pokazuje kao ludost, u moralu kao zlodjelo, u tjelesnom životu kao bolest.
Biti bez ljubavi znači iskvarenost bitka. Ljubav je mjera postojanja.

Bela Hamvas

“Ako se želiš sačuvati od bijesa
ne daj da te obuzima žudnja ni za čim,
jer žudnja je gorivo za bijes,
a bijes uvijek zamučuje duhovno oko
i razara stanje čiste molitve”

Evagrije Pontski

“Usamljenost se ne liječi ljudskim društvom. Usamljenost se liječi kontaktom sa stvarnošću.” A. DeMello

Oni koji poštuju Boga samo radi straha
poštovali bi isto tako i Djavola, ako bi se slučajno pojavio.

Thomas Fuller (1654-1714)

Ako to ne možete riješiti, to nije problem – to je realnost.

Između Punoće i Privida punoće, u moralnom smislu, teško je uspostaviti jasnu razliku. “To nije uvek polazilo za rukom niti onome kaga su zvali Majstor”, veli Frankel. “Nadnijevši se nad ponor, on ni sam nije mogao odoljeti taštom zadovoljstvu da taj ponor ne pokuša ispuniti Smislom.” Iz ovog proizlazi jedna nova poruka koja nam sugerise, poslovično, da je opasno naginjati se nad tuđom prazninom, a u pustoj želji da se u njoj, kao na dnu bunara, ogleda svoje sopstveno lice; jer i to je taština. Taština nad taštinama.

Priča o majstoru i učeniku; Enciklopedija mrtvih, D. Kiš

Priroda je vidljivi duh, a duh je nevidljiva priroda.

Goethe

Čudnovato je da se ljudi mrze i dijele.
Znači: u očima imaju sjene, mrene, pjege.
I pored traženja neba, mora i očne njege
ljudske oči nisu nikad čitave ni cijele.
(Strašni ključ svega!)

Tin Ujević

Naš životni zadatak

Što je naš zadatak u životu? Naš je zadatak da životom na Zemlji, iskustvima koje prikupimo, svojim ponašanjem postanemo što sličniji Bogu: puni ljubavi prema bližnjima i svim bićima, suosjecajni, dobri.



Ljubav je savršeno nemoćna, jer je odustala od svake agresije.
Ljubav je posve neosvojiva, jer je najveća moć postojanja.
Bela Hamvas

Jedan od izraza hebrejske predaje je bath kol. Riječ znači da taj
koji je u stanju doći do potrebnog znanja čuje glas nebeskog bića.
A istina se ne glasa glasom limenih trubača, nego daškom vjetra i
ljepetom leptirovih krila. Kažu da mnogi(profesionalni muzicari i
pjesnici) gube svoj nebeski sluh, kao što mnogi(profesionalni kipari,
slikari,glumci) gube nebesko viđenje, i kao što mnogi(strčnjaci i
naucnici) ne čuju više bath kol, jer zanat postaje neosjetljiv
prema spiritualnim vezama i u stručnjaka se gubi nevinost sluha.

Bela Hamvas

—————–
Nemoj mi reći
da u svijetu ima rata.

Nemoj mi reći
da ljudi skapavaju od gladi.

Nemoj mi reći
da se ljudi ubijaju iz mržnje.

Nemoj mi reći
da ljudi huškaju
i progone jedni druge.

Već mi reci:
Što ti radiš?

Reci mi: Što ti radiš!

Majka Terezija
——————-
Ko počne trčati za srećom uvidjeće da ona od njega bježi.
-Harry Emerson Fosdick-

Čovjek bez umjerenosti nalik je na bačvu bez okova i pri padu se raspada.
-Henry Ward Beecher-

Nema tog vjetra koji bi bio naklonjen onome ko ne zna kuda plovi.
-Michael De Montaigne-

U životu se ne treba bojati ničega. Treba samo razumjeti.
-Marie Curie-

Blago je u tebi

Više od trideset godina prosjak je sjedio pokraj puta. Jednoga dana naišao je neki stranac.

»Imaš malo sitniša?« promrmljao je prosjak, automatski ispruživši staru kapu.
»Nemam ništa«, odgovorio je stranac.

Tada ga je upitao..

»Na čemu to sjediš?«
»Ni na čemu«, odgovorio je prosjak. »To je samo neka stara kutija. Sjedim na njoj otkako pamtim.«
»Jesi li ikada zavirio u nju?« – upita ga stranac.
»Nisam«, odgovori prosjak. »A i čemu? Ničega nema u njoj.«
»Ipak, pogledaj unutra«, bio je uporan stranac.

Prosjak je uspio odmaknuti gornju stranicu. Zapanjen, u nevjerici i zanosu, uvidio je da je kutija ispunjena zlatom.

*****

Ja sam taj stranac koji vam nema šta dati, koji vam kaže da se zagledate u vlastitu unutrašnjost. Ne u unutrašnjost bilo koje kutije, kao u ovoj paraboli, nego u unutrašnjost onoga što vam je najbliže: u vlastitu unutrašnjost.

»Ali, ja nisam prosjak«, čujem kako kažete.

Oni koji nisu pronašli vlastito istinsko bogatstvo – radost Bića koja zrači i duboko, nenarušivo spokojstvo koje je posljedica te radosti, prosjaci su, makar imali materijalna bogatstva. Oni u vanjskom svijetu tragaju za mrvicama zadovoljstva ili ispunjenja, onde traže potvrdu, sigurnost ili ljubav, a u sebi nose blago koje ne samo da obuhvaća sve te stvari, nego je beskrajno veće od svega što im svijet može pružiti.

Svi mi nosimo najveće blago u sebi, svoju ljubav, svoje stavove i misli! Ne dozvolimo da nas uvjeravaju da trebamo prositi tuđe ideale. Lijepo je biti TI, jer uvijek je vrijeme SADA, a mjesto TU!