Sunday, March 4, 2012

Prirodni lijekovi protiv celulita

Celulit nastaje usled vise faktora kao sto su: nepravilna ishrana, umanjena fizicka aktivnost, hormonski disbalans, genetske predispozicije, pusenje, stres… Pojava celulita znatno je cesca kod zena nego kod muskaraca, sto govori da je uticaj hormona veoma bitan i da nastaje usled visokog nivoa hormona estrogena. Poznato je da se tesko iskorenjuje jer iziskuje dugotrajan tretman koji zahtijeva i promjenu nacina zivota. Celulit nije samo estetski problem, vec ga treba shvatiti kao bolest koja u naprednoj fazi izaziva bolove na dodir mesta zahvacenog celulitom. Kasnije moze dovesti do ozbiljnih problema sa cirkulacijom i opterecenja zglobova.

Naucna istrazivanja pokazuju da uspjesna borba protiv celulita, leži u pravilnom nacinu ishrane i fizickoj aktivnosti.

Kada je ishrana u pitanju, organizmu je potrebno obezbijediti sto vise tecnosti kako bi se ubrzala razmjena materija i izbacivanje toksina. Najbole je piti ne hlorisanu izvorsku vodu i biljne cajeve koji ubrzavaju cirkulaciju i detoksikaciju organizma. Za lijecenje celulita najboli efekat imaju cajevi od koprive , maslacka, preslice, peteljki trešanja i nezaobilazni zeleni čaj.



Ljubičasta hrana
Iako se čini kako boja namirnice nije povezana s njenim hranjivim vrijednostima, ljubičasta hrana je vrijedan saveznik u borbi protiv celulita. Grožđe, bobičasto voće, borovnice, trešnje i patlidžani bogati su antocijanom, specifičnom materije koja imaju visoku antioksidativnu vrijednost. Zbog toga te namirnice potiču krvotok, a manjak je cirkulacije čest uzrok nastanka celulita. Prehrana bazirana na antioksidansima pomoći će u oslobađanju “zarobljenih” masnoća ispod slojeva kože.

Zeleni čaj
Ako započnete dan sa šoljom zelenog čaja, ne samo da ćete ubrzati svoj metabolizam, već i umanjiti celulit. On ima diuretska svojstva, ograničava apsorpciju lipida i bogat je antioksidansima. Želite li poboljšati ukus čaja, dodajte nekoliko kapi limuna koji je odličan za izbacivanje toksina iz organizma.

Vlakna
Namirnice bogate vlaknima pomoći će vam promijeniti prehrambene navike i eliminisati nastanak celulita. Žitarice, voće i povrće, kao i hljeb od cjelovitog brašna olakšavaju rad probavnog trakta, ali i reguliše nivo šećera u krvi te tako drže apetit pod kontrolom.

Za izbacivanje stetnih materija iz organizma povecati unos namirnica bogatih vitaminom C (limun, kivi, paprika), zatim namirnice bogate kalijumom (banane, breskve, grasak, integralne žitarice, orasi, badem) i sumporom (piletina, riba, mlijeko, jaja). Articoka, kupus i ananas takođe su dobar prirodni lijek protiv celulita jer su prirodni diuretici i antioksidansi. Soja i sojini proizvodi ce svakako dobro doci.

U borbi protiv celulita vazno je izbjegavati: masnu hranu bogatu holesterolom, slatkise, bijeli hleb, alkohol, cigarete, kafu, gazirana pica, konzerviranu hranu. Vazno je znati da prekomeran unos soli, zadrzava vodu u organizmu, zato hranu ne soliti vise nego sto je potrebno.

Ne treba zanemariti svakodnevno vjezbanje ili neku korisnu fizičku ativnost pa makar to bila i lagana setnja cime se ubrzava metabolizam. Setnja u prirodi obezbijedice dovoljne kolicine kiseonika neophodnog organizmu.

Blaga masaza potstice cirkulaciju sto je bitno u borbi protiv celulita.

Opustanje i meditacija su odlicna preventiva jer mogu blagovremeno spreciti nastanak celulita.

Za pripremu preparata protiv celulita koji se koriste spolja (razne kreme i ulja), najbolji prirodni lijek je biljka brsljan.

Caj od maslacka protiv celulita
Malu kasiku usitnjenog suvog korijena maslacka staviti u 2 dl vode i kuvati na laganoj vatri nekoliko minuta. Zatim ostaviti da odstoji 15 minuta pa procijediti. Caj piti nezaslađen ili zaslađen medom, i to nekoliko puta tokom dana.

Caj od maslacka procišcava organizam i pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma i celulita.

Ulje od brsljana protiv celulita
U tamnu flasu naliti 1/2 l maslinovog ulja pa u njega potopiti 20 gr listova bršljana, desetak kapi esencijalnog ulja ruzmarina i nekoliko kapi limuna. Flašu zatvoriti i ostaviti 40 dana na toplom i tamnom mjestu. Jednom dnevno malo promuckati.
Nakon toga procijediti i blagim utrljavanjem (dok koza ne upije) nanositi na podrucja zahvacena celulitom, svako vece kako bi ulje djelovalo tokom noci.

Krema od brsljana protiv celulita
U 500 gr svinjske masti dodati po 50 ml tinkture lista bršljana, 50 ml ulja cickovog korjena i 50 ml ulja od cvjetova nevena. Smjesu zagrejati na 70 °C i uz stalno miješanje dodati 50 ml otopljenog pcelinjeg voska.
Gotovu smjesu razliti u posudice i dobro ih zatvoriti. Svako vece pre spavanja nanijeti kremu na djelove tijela zahvacene celulitom i masirati po 15 minuta.

No comments: