Monday, September 29, 2008

U ime svih nas iz pedeset i neke....!!

Pozdrav generaciji!

Za svu "djecu" koja su rodjena i prezivjela 1950-te, 60-te, 70-te i 80-te !!

Prvo, prezivjeli smo i rodjeni smo normalni iako su nase majke kad ih je boljela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pusile i radile do zadnjeg dana trudnoce i nikad nisu bile testirane na dijabetes.

U to vrijeme nisu postojala upozorenja u stilu "Cuvati daleko od ruku djece" na bocicama sa lijekovima, vratima i ormanima.
Mi, kada smo imali 10-11 godina nismo nosili Pampers-e. Piškili smo u krevet.

Kao djeca, vozili smo se u automobilima bez pojasa i vazdusnih jastuka i nismo morali da nosimo kacige na glavi kad se vozimo biciklom ili trotinetom.

Pili smo vodu iz crijeva za zalivanje baste, a ne iz flasica kupljenih u velikim trgovackim lancima. Dijelili smo flasicu "Cokte" sa nasim prijateljima i NIKO nije umro zbog toga.

Jeli smo mlijecne sladolede, bijeli hljeb i pravi puter sa vrucim kajzericama, pili bozu i limunadu kod Pelivana koje su i tada bile pune secera, ali nismo bili debeli zato sto smo se STALNO IGRALI .

Izlazili smo iz kuce ujutro i igrali se cio dan, sve dok se ne upale svjetla na ulici, zmurke, janjine, truhle kobile, partizana i nijemaca, 1-2-3, kauboja i indijanaca,svega ostalog sto je samo djecja masta bila u stanju da smisli. Nerijetko, nas niko nije mogao naci po cio dan.

I nikad nije bilo problema...

Provodili smo cijele dane praveci kolica sa tri kuglagera od otpada iz podruma, spustali se niz ulice zaboravljajuci da nismo napravili kocnice.
Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica naucili smo kako da rijesimo problem.

Mi nismo imali imaginarne prijatelje ni probleme s koncentracijom u skoli.
Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali skolskog psihologa i usmjerivaca pa smo ipak zavrsavali nekakve skole.

Nama nisu prodavali drogu ispred skole...

Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box, nikakve video igrice, nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva i to drugi tek od popodne),
nismo imali video rekordere, surround sound, mob.tele. kompjutere, Internet, chat rooms.......

MI SMO IMALI PRIJATELJE
I MI SMO SE DRUZILI S NJIMA !

Padali smo s drveca, znali da se posjecemo na staklo, slomijemo zub, nogu ili ruku , ali nasi roditelji nikada nisu isli na sud zbog toga.

Igrali smo se s lukom i strijelom, pravili katapulte i bacali petarde za Novu godinu i sve smo to prezivjeli bez posljedica!

Isli smo biciklom ili pjeske do prijateljeve kuce, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kucu da se druzimo i budemo zajedno!

Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu placali kauciju da nas izvuku.
U stvari, bili su cesto stroziji nego sam zakon!

Poslednjih 50 godina su bile najplodonosnije godine u istoriji covjecanstva.
Nase generacije su proizvele najbolje pronalazace naucnike do danas.
Imali smo slobodu, pravo na greske, uspjeh i odgovornost.
I naucili smo da zivimo sa tim !

I ti pripadas toj generaciji?

Pozdrav generacijo!!!!

No comments: